
Owsianka z burakiem
Owsianka króluje u mnie dość często i wypróbowałem już ją w wielu kombinacjach, jak widać nie warto się ograniczać. Była już owsianka z awokado, to dlaczego ma nie być z burakiem. Burak jest tutaj przełamany bananem oraz cynamonem, moim zdaniem jest to pyszne, a sam kolor spektakularny. Myślę, że warto spróbować. Przepis jest banalny i ogranicza się do zmiksowania składników. Owsianka z burakiem u mnie podana została z owocem kaki oraz masłem migdałowym i pistacjami, ale dodatki mogą być dowolne. 🙂

Składniki odżywcze
Owsianka z burakiem to porcja raczej dla dwóch osób, albo do zostawienia sobie połowy na kolejny dzień. W porcji (czyli połowie owsianki wraz z dodatkami) mamy 434 kcal, z czego:
WĘGLOWODANY: 69,6
TŁUSZCZ: 8,5
BIAŁKO: 16,2
Składniki
- szklanka płatków owsianych, 150 g
- szklanka mleka sojowego, 250 ml
- burak, 1 ugotowany (mogą być gotowe), 75 g
- banan, 1 sztuka, 100 g
- cynamon, łyżeczka
- syrop z agawy (opcjonalnie jeśli uznasz, że jest za mało słodka), 1 łyżeczka, 10 ml
- dodatki – u mnie masło migdałowe, pistacje i owoc kaki
Przygotowanie
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Następnie wyłóż do miseczki i ozdób ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉
Prawda, że proste? 😉

Jeśli ten przepis Ci się podoba spróbuj również wysokobiałkowej pieczonej owsianki.


2 komentarze
Ela
Stosuję buraka surowego, a w innej wersji z gruszką i jabłkiem. 🙂
Karol Zając
Mega, czyli nie tylko ja jestem fanem buraka. 😉