Bezglutenowe,  Przekąski,  Przepisy

Hummus pistacjowy

Jestem ogromnym fanem pistacji, to moje ulubione orzechy i traktuję je jako najsmaczniejszą posypkę. 😉 Ale również uwielbiam proste pasty na kanapki, no i tutaj hummus nie ma sobie równych, dlatego stwierdziłem, że połączenie tych dwóch rzeczy musi wyjść bardzo smaczne. No i rzeczywiście wyszło, a ten hummus pistacjowy wchodzi na stałe do mojej kuchni. Przepis jest kolejnym z serii bardzo prostych, a ostatnio bazuję tylko na takich. Mam nadzieję, że zachwyci i Was bo użyte są w nim tylko 4 składniki.

hummus pistacjowy

Wartość odżywcza

W 100 g hummusu mamy 224 kcal:

WĘGLOWODANY: 18
TŁUSZCZ: 12,9
BIAŁKO: 9,1

Składniki

  • ciecierzyca, 200 g suchej lub 2 puszki gotowej
  • pistacje, pół szklanki, 150 g
  • oliwa, łyżka, 10 ml
  • pieprz i sól do smaku
  • cytryna, sok z połowy
  • woda, około 3/4 szklanki wody, 200 ml (może być mniej lub więcej, sprawdzaj w czasie blendowania)

Przygotowanie

Najpierw cieciorkę należy zalać wodą i odstawić na około 8 godzin do napęcznienia (możesz wykorzystać gotowej cieciorki z puszki – pomijasz wtedy również czas gotowania).

Następnie cieciorkę ugotować do miękkości (około 50 min – 1 h).

Do blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką pastę, możesz potrzebować mniej lub więcej wody w zależności od preferencji, ja lubię gęste hummusy.

Hummus możesz posypać dodatkowo drobno pokrojonymi pistacjami i polać jeszcze odrobiną oliwy.

Smacznego 😉

hummus pistacjowy

Jeśli podoba Ci się przepis na hummus pistacjowy zapraszam również po przepis na puree z dyni i ciecierzycy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.