
Zupa z zielonym curry, soczewicą i ziemniakami
Nie będzie to klasyczna tajska zupa, chociaż dużo w niej tych elementów zostało przemycone. Moje polskie cebulactwo wygrało i musiałem pokusić się o dodanie zarówno cebuli, jak i właśnie wspomnianych ziemniaków czy soczewicy. Ale wszystko to zrobiłem dla większego dobra. W każdym razie wyszła epicko smaczna, aromatyczna, zdrowa i sycąca. Wiele tutaj się zgadza i ja jestem z efektu bardzo zadowolony. Zupa z zielonym curry, soczewicą i ziemniakami poleca się na chłodne jesienne i zimowe wieczory. 😉
40 MINUT | ŁATWY | 240 KCAL | 12 PORCJI |

Wartość odżywcza
Z użytych składników powstało 5 litrów zupy, gęstej zupy która jest bardzo sycąca, na jedną miseczkę (400 ml) mamy uwaga: tylko 240 kcal:
BIAŁKO: 7,8
TŁUSZCZ: 9,0
WĘGLOWODANY: 30,8
Składniki
- zielona pasta curry, 70 g
- ziemniaki, 5 dużych sztuk, 1050 g
- soczewica zielona, szklanka, 300 g
- 2 kostki rosołowe
- woda, 1,5 litra
- włoszczyzna (marchewka, seler, por), 500 g
- cebula, 2 duże, 200 g
- czosnek, 3 ząbki, 12 g
- oliwa, 3 łyżki, 30 ml
- pieprz do smaku
- pietruszka, sporo do udekorowania
Przygotowanie
Najpierw pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej oliwie (około 2 minuty), po chwili dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż jeszcze minutę.
Następnie zalej je wodą, dodaj pastę curry i 2 kostki rosołowe.
Wszystkie warzywa (ziemniaki, włoszczyzna) pokrój w większą kostkę i wrzuć do bulionu, dodaj również soczewicę.
Później całość gotuj pod pokrywką do momentu aż warzywa zmiękną, około 25 minut.
Smacznego 😉

Jeśli zupa z zielonym curry, soczewicą i ziemniakami Ci się podoba, spróbuj również wegańskiej grochówki.

