Danie obiadowe,  Przepisy

Burgery buraczane

Szybkie i zjawiskowo smaczne burgery, nic się w ich przypadku nie rozwala. Konsystencja przypomina bardzo mięsnego burgera, ale jest wolna od nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest zdrowo, dzięki białku konopnemu jest też odpowiednia porcja protein. Czy wspominałem już, że jest smacznie? Tak, w moim odczuciu to się bardzo broni i ja do tego przepisu będę chętnie wracał. Przepis na burgery buraczane nie wymaga też specjalnych urządzeń, wystarczą widelec i ręce.

30 MINUTŁATWY232 KCAL5 PORCJI
burgery buraczane

Wartość odżywcza

Z użytych składników przygotowałem 5 wielkich rozmiarów kotletów i na jeden przypada 232 kcal, z czego:

BIAŁKO: 11,1
TŁUSZCZ: 6,2
WĘGLOWODANY: 31,8

Składniki

  • buraczki (takie od mamci ze słoika będą ideolo, ale sprawdzą się po prostu starte na większych oczkach takie dwa małe buraki), 200 g
  • fasola z puszki, 400 g
  • białko konopne, 30 g
  • bułka tarta, 150 g
  • chilli (przyprawa), 1/4 łyżeczki
  • kolendra mielona, pół łyżeczki
  • oregano, łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Najpierw fasolę z puszki ugnieć widelcem na papkę.

Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Później zwilżonymi dłońmi ulep okrągłe kotlety i spłaszcz w dłoniach na kształt burgera.

Tak uformowane smaż na dobrze rozgrzanej oliwie po chwilę na każdej ze stron.

Smacznego 🙂

burgery buraczane

Jeśli podoba Ci się przepis na burgery buraczane spróbuj również te kotlety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.