Bezglutenowe,  Ciasta,  Przepisy

Wegańskie fit ciasto dyniowe

Nie jest to takie typowe ciasto które urośnie Wam w piekarniku, masa przypomina bardziej sernik i dobra wiadomość dla unikających glutenu – jest bezglutenowe . Bazą kremu jest dynia i TOFU i to jest połączenie bardzo smaczne, uwierzcie. Moim zdaniem ciacho jest pyszne, zaspokaja głód na słodkie i jest zdrowe. Do posłodzenia całości wykorzystałem erytrytol, czyli bezkaloryczny słodzik który jest moim ulubionym. Wegańskie fit ciasto dyniowe podałem z bitą śmietaną i figami.

1 GODZINAŁATWY223 KCAL8 PORCJI

Spód przygotowałem z orzechów nerkowca zmielonych z płatkami owsianymi. Nie przedłużając zapraszam do przepisu. Wierzę, że posmakuje Wam tak bardzo jak mi.

wegańskie fit ciasto dyniowe

Wartość odżywcza

Ciasto podzieliłem na 8 części i jedna ma 223 kcal, z czego:

WĘGLOWODANY: 22,9

BIAŁKO: 9,6

TŁUSZCZ: 11

Składniki

Na spód:

  • nerkowce, półtora szklanki, 160 g
  • płatki owsiane, szklanka, 100 g (użyj bezglutenowych jeśli masz nietolerancję)
  • erytrytol, 3 łyżki, 50 g
  • rozpuszczony olej kokosowy (możesz wstawić na chwilę do mikrofali, żeby zrobił się płynny)
  • cynamon, pół łyżeczki

Na masę:

  • puree z dyni, z połowy dyni hokkaido, 400 g (jeśli nie masz puree wystarczy dynię pokroić w mniejsze kawałki, wcześniej usuwając miąższ i pestki ze środka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 – 40 minut, aż zmięknie)
  • tofu naturalne, półtora kostki, 230 g
  • erytrytol, 5 łyżek, 85 g
  • skrobia ziemniaczana, 2 łyżki, 40 g
  • cynamon, łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Przygotowanie

Najpierw przygotuj spód, w tym celu wszystkie składniki zmiel (powstanie taka lepka papka), wyłóż nią dno formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie po wyciągnięciu odstaw do wystygnięcia.

W celu wykonania masy zblenduj wszystkie składniki i później wyłóż ją na ostudzony spód.

Następnie ponownie wstaw do piekarnika z tą samą temperaturą na 40 minut.

Całkowicie opcjonalne – Ja podałem ciasto z bitą śmietaną (ale była to kupna wegańska), jeśli chcesz wykonać taką sam, musisz ubić gęstą część mleczka kokosowego z cukrem pudrem (albo ksylitol, erytrol puder), bardzo ważne, żeby była schłodzona.

Smacznego 🙂

wegańskie fit ciasto dyniowe

Jeśli wegańskie fit ciasto dyniowe podoba Ci się, spróbuj również moich fit drożdżówek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *