
Curry z brukselką
Sezon na brukselkę, więc zapraszam na istne szaleństwo. Pyszne rozgrzewające danie na bazie mleczka kokosowego z brukselką która oczywiście smakuje bardzo dobrze w tym daniu, źródłem białka jest ciecierzyca. Bez wątpienia całość curry z brukselką zrobisz bardzo szybko, a jest to danie łatwe i jednogarnkowe. To trochę takie curry po polsku, ale z bardzo wyrazistym smakiem.
40 MINUT | ŁATWY | 686 KCAL | 4 PORCJE |

Wartość odżywcza
W porcji curry z brukselką mamy 686 kcal, z czego:
WĘGLOWODANY: 110
TŁUSZCZ: 17
BIAŁKO: 25
Składniki
- brukselka, 500 g
- ciecierzyca, 480 g ugotowanej, albo 2 puszki
- oliwa, 2 łyżki, 20 ml
- mleczko kokosowe, 200 ml
- ryż, 100 g na porcję. (jest to danie 4 porcjowe, więc 4 paczki po 100 g)
- bulion, 200 ml (albo 200 ml wody i 1 kostka rosołowa)
- pasta curry żółta, 1 łyżka
- cebula, 1 duża, 150 g
- czosnek, 2 ząbki przeciśnięte
- świeży imbir, kawałek, 15 g
- pietruszka świeża do posypania
Przygotowanie
Najpierw na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, po chwili dodać przeciśnięty czosnek (nie przypal go).
Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz bulion i dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu aż brukselka zmięknie.
W między czasie gotujemy ryż.
Smacznego 😉

Jeśli curry z brukselką przypadło Ci do gustu spróbuj również tofu curry mango.

