Bezglutenowe,  Danie obiadowe,  Przepisy

Curry z brukselką

Sezon na brukselkę, więc zapraszam na istne szaleństwo. Pyszne rozgrzewające danie na bazie mleczka kokosowego z brukselką która oczywiście smakuje bardzo dobrze w tym daniu, źródłem białka jest ciecierzyca. Bez wątpienia całość curry z brukselką zrobisz bardzo szybko, a jest to danie łatwe i jednogarnkowe. To trochę takie curry po polsku, ale z bardzo wyrazistym smakiem.

40 MINUTŁATWY686 KCAL4 PORCJE
curry z brukselką

Wartość odżywcza

W porcji curry z brukselką mamy 686 kcal, z czego:

WĘGLOWODANY: 110
TŁUSZCZ: 17
BIAŁKO: 25

Składniki

  • brukselka, 500 g
  • ciecierzyca, 480 g ugotowanej, albo 2 puszki
  • oliwa, 2 łyżki, 20 ml
  • mleczko kokosowe, 200 ml
  • ryż, 100 g na porcję. (jest to danie 4 porcjowe, więc 4 paczki po 100 g)
  • bulion, 200 ml (albo 200 ml wody i 1 kostka rosołowa)
  • pasta curry żółta, 1 łyżka
  • cebula, 1 duża, 150 g
  • czosnek, 2 ząbki przeciśnięte
  • świeży imbir, kawałek, 15 g
  • pietruszka świeża do posypania

Przygotowanie

Najpierw na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, po chwili dodać przeciśnięty czosnek (nie przypal go).

Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz bulion i dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu aż brukselka zmięknie.

W między czasie gotujemy ryż.

Smacznego 😉

curry z brukselką

Jeśli curry z brukselką przypadło Ci do gustu spróbuj również tofu curry mango.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *