Przepisy,  Słodkie

Naleśniki z białkiem konopnym

Rozpocznij śniadanie od tych pysznych wegańskich placuszków, duża ilość białka przy mniejszej ilości cukru! Naleśniki z białkiem konopnym są bez cukru, więc jeśli jednym z Twoich celów jest ograniczenie cukru, to są one idealne! Użyłem erytrytolu zamiast cukru oraz niesłodzonego mleka sojowego.

Mają więcej białka niż zwykłe naleśniki i świetnie smakują! Dodatkowo ma dla mnie dobrą równowagę makroskładników, więc jest świetnym posiłkiem przed lub po treningu.

30 MINUTŁATWY579 KCAL2 PORCJE
naleśniki z białkiem konopnym

Wartość odżywcza

W porcji placuszków mamy 579 kcal, z czego:

WĘGLOWODANY: 62,8
TŁUSZCZ: 18,4
BIAŁKO: 35

Placuszki są bardzo najadliwe. 🙂

Składniki

  • białko konopne, pół szklanki, 66 g
  • siemię lniane, zmielone, 3 łyżki, 30 g
  • mleko sojowe lub inne, 2 szklanki, 500 ml
  • oliwa, 1 łyżka, 10 ml
  • mąka pszenna, 3/4 szklanki, 120 g
  • erytrytol, 3 łyżka, 30 g
  • aromat waniliowy, opcjonalnie

Przygotowanie

W pierwszym kroku zmiel siemię lniane.

Następnie zalej je mlekiem i dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę (około 10 minut).

Później smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oliwy.

Smacznego 😉

naleśniki z białkiem konopnym

Jeśli podoba Ci się przepis na naleśniki z białkiem konopnym spróbuj również błyskawicznych babeczek bananowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *