Bezglutenowe,  Ciasta,  Przepisy

Fit wegański sernik na zimno

Dawno nie pochwaliłem się żadnym ciastem, a przecież zdaję sobie sprawę, że na te przepisy na słodko, jest również miejsce w żołądku. Dzisiaj coś łatwego w przygotowaniu, co z pewnością zaspokoi głód na słodkie. Jest to też przepis niskokaloryczny, taki fit wegański sernik na zimno z łatwością wkomponujesz w swoją dietę. Pierwszy raz chyba tak dobrze udało mi się dobrać ilość agaru, bo masa wyszła super zwarta, ale nie jest za twarda. Wręcz przeciwnie rozpływa się w ustach. Jestem przekonany, że Wam posmakuje.

fit wegański sernik na zimno

Wartość odżywcza

Dzieląc ciasto na 8 części jedna będzie miała tylko 281 kcal, z czego:

WĘGLOWODANY: 33,9
TŁUSZCZ: 12,1
BIAŁKO: 6,7

Składniki

Na spód:

  • płatki owsiane, 1,5 szklanki, 200 g
  • daktyle, szklanka, 150 g
  • olej kokosowy, 3 łyżki rozpuszczonego, 50 g
  • kakao, 2 łyżki, 15 g
  • wiórki kokosowe, 2 łyżki, 15 g
  • mus jabłkowy, 4 łyżki, 100 g

Na masę:

  • jogurt sojowy naturalny, 500 ml
  • 2 łyżeczki agaru
  • 100 ml wody
  • słodzik, albo cukier, ja użyłem słodzik (6 tabletek), to może być też syrop z agawy, syrop klonowy, czy też erytrytol albo ksylitol
  • wiórki kokosowe, 2 łyżki, 15 g
  • aromat waniliowy, opcjonalnie
  • dowolne owoce do przystrojenia

Przygotowanie

Najpierw daktyle zalej wodą i odstaw na około pół godziny do namoczenia.

Następnie po upłynięciu czasu wszystkie składniki połącz (olej kokosowy przed dodaniem musisz rozpuścić), zblenduj i wyłóż w foremce do ciasta, najlepiej pokrytej papierem do pieczenia.

Tak przygotowany spód włóż do lodówki na kolejne pół godziny.

W między czasie w garnuszku agar zalej 100 ml ciepłej wody i zostaw na chwilę do rozpuszczenia.

Następnie do agaru dodaj pozostałe składniki na masę i wszystko zagotuj.

Całość musisz doprowadzić do wysokiej temperatury bo agar zaczyna działać dopiero po podgrzaniu do minimum 85 90 stopni. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu.

Masę wylej na wcześniej przygotowany spód i odstaw, nie musisz chować do lodówki bo agar tężeje już w temperaturze pokojowej, możesz oczywiście włożyć do lodówki dla przyspieszenia efektu.

Po zgęstnieniu na wierzch możesz położyć owoce albo inne ulubione dodatki.

Smacznego 😉

Fit wegański sernik na zimno

Jeśli spodobał Ci się fit wegański sernik na zimno, spróbuj również czekoladowego ciasta z gruszkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *