Danie obiadowe,  Przepisy

Zapiekanka z cukinii

Kabaczek przełożony cebulą, z delikatnym kremowym sosem wykończony chrupiącą panierką, to zawsze kradnie mój żołądek. Nie lubię rozmoczonych zapiekanek, w tym celu przed włożeniem warzyw do piekarnika wcześniej je podsmażyłem, tak aby pozbyć się dużej ilości wody. Jeśli macie garnek nadający się do wstawienia do piekarnika to zapiekanka z cukinii będzie jednogarnkowym daniem. Oczywiście ponownie prostym w przygotowaniu.

zapiekanka z cukinii
40 MINUTŁATWY487 KCAL4 PORCJE

Wartość odżywcza

Zapiekanka z cukinii na porcję ma tylko 487 kcal, z czego:

WĘGLOWODANY: 44,2
TŁUSZCZ: 32
BIAŁKO: 29,6

Składniki

  • cukinia, 3 sztuki, około 800 g
  • cebula czerwona, 1 duża, około 80 g
  • oliwa, 2 łyżki, 20 ml
  • nasiona słonecznika, szklanka, 200 g
  • woda (może być mleko roślinne), 3/4 szklanki, 200 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek w proszku, pół łyżeczki
  • płatki drożdżowe nieaktywne, garść (opcjonalnie)
  • panko lub bułka tarta

Przygotowanie

Najpierw cukinię pokrój w talarki, natomiast cebulę w grubszą kostkę i usmaż na oliwie tak aby wyparowało sporo wody, a warzywa nabrały złotego koloru.

W międzyczasie nasiona słonecznika wraz z wodą i przyprawami zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dolej więcej wody (Tutaj opcjonalnie możesz dodać garść płatków drożdżowych).

Następnie gdy warzywa będą już gotowe pokryj je przygotowanym sosem, wszystko pokryj warstwą panko/bułki tartej (skrop je delikatnie oliwą lub wodą).

Później garnek lub naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i pozostaw na około 20 minut.

Smacznego ;))

zapiekanka z cukinii

Jeśli zapiekanka z cukinii to coś co Ci się podoba, spróbuj również wegańskiego leczo z grzybami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *