
Dyniowe tofu z gnocchi
Miałem duży kłopot z nazwaniem tego dania, postawiłem na prostotę, taką jaką jest to danie – PROSTE. Coraz więcej na mojej stronie pojawia się tych przepisów z kategorii łatwych w przygotowaniu. Nie używam wymyślnych składników, oczywiście nie ślęczę też w kuchni pół dnia i udowadniam, że można szybko i smacznie w kuchnię roślinną. Wiem, że co niektórych z Was udało mi się przekonać do tej zielonej przygody i bardzo mnie to cieszy. Dyniowe tofu z gnocchi z pewnością też Wam posmakuje.

30 MINUT | ŁATWY | 716 KCAL | 2 PORCJE |
Wartość odżywcza
Na jedną porcję dania (a przepis jest na 2 duże porcje) mamy 716 kcal, z czego:
WĘGLOWODANY: 81,9
TŁUSZCZ: 27,3
BIAŁKO: 31,8
Składniki
- paczka gnocchi, moja miała 400 g
- dynia, użyłem hokkaido, 450 g
- oliwa, 2 łyżki, 20 ml
- tofu naturalne, 375 g
- bulion warzywny, 250 ml
- sos sojowy, 2 łyżki, 20 ml
- skrobia ziemniaczana, łyżka, 15 g
- oliwki, 20 g, opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka doposypania

Przygotowanie
Najpierw pokrój dynię* i tofu** w kostkę, smaż na oliwie do momentu aż dynia zmięknie.
Następnie zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj przez chwilę, pod koniec skrobię wymieszaj z odrobiną wody i wlej do bulionu i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje.
Gnocchi ugotuj według wskazówek z opakowania.
Później wszystkie składniki zmieszaj (na tym etapie dodaj oliwki, pietruszkę i dopraw w razie potrzeby.
*Dynia hokkaido może być jedzona wraz ze skórką, w przypadku innego typu dyni – pozbądź się jej skórki.
**Tofu warto przygotować wcześniej i zamarynować w sosie sojowym (możesz użyć innych ulubionych przypraw), świetnie sprawdza się rozmrożone tofu, ze względu na to, że lepiej chłonie przyprawy.
Smacznego 🙂

Jeśli podoba Ci się przepis na dyniowe tofu z gnocchi spróbuj również pikantnego kremu z dyni.

