Bezglutenowe,  Przekąski,  Przepisy

Muffiny warzywne

Trochę ostatnich zawirowań sprawiło, że mniej się udzielałem. Mam nadzieję, że tęskniliście bo wkrótce wrócę z bazą nowych przepisów na zdrowe i pyszne dania kuchni roślinnej. Dzisiaj przychodzę z epickimi muffinami które są bardzo wilgotne i gwarantuję, że są bardzo smaczne. Muffiny warzywne naszpikowałem takimi pysznościami jak groszek zielony, podsmażona cebulka z czosnkiem, papryka i pomidorki koktajlowe.

40 MINUTPROSTY132 KCAL9 PORCJI
muffiny warzywne

Wartość odżywcza

Z użytych składników powstało 9 muffinek, z czego jedna ma 132 kcal:

WĘGLOWODANY: 14,2
TŁUSZCZ: 6,8
BIAŁKO: 4,2

Składniki

  • płatki owsiane, szklanka, 140 g
  • mleko roślinne, 3/4 szklanki, 250 ml
  • siemię lniane, 2 łyżki, 20 g
  • groszek zielony, 100 g
  • papryka czerwona, 100 g
  • cebula, 60 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • pomidorki koktajlowe, 40 g
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka wędzona, pół łyżeczki
  • oregano, pół łyżeczki
muffiny warzywne

Przygotowanie

Najpierw płatki owsiane namocz mlekiem roślinnym.

Następnie na rozgrzanej oliwie usmaż drobno posiekaną cebulkę, pod koniec dorzuć czosnek.

Później pozostałe warzywa (oprócz groszku) pokrój w drobną kostkę, natomiast siemię lniane zmiel drobno.

Wszystkie składniki (poza pomidorkami) dokładnie wymieszaj i wykładaj do foremek na muffinki.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach dołóż przekrojone pomidorki (ten krok możesz pominąć). Pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut.

Smacznego 😉

muffiny warzywne

Jeśli spodobał Ci się przepis na muffiny warzywne spróbuj również tartaletki soczewicowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *