Bezglutenowe,  Danie obiadowe,  Przepisy

Kotlety 2-składnikowe

To miał być dzień bez publikowania czegokolwiek, ale zakochałem się w smaku i w prostocie przygotowania tego dania. Kotlety 2-składnikowe to połączenie soczewicy oraz ciecierzycy (a właściwie mąki z niej). Jeśli tylko macie te 2 składniki w domu to zabierajcie się do roboty, będzie smacznie. Oba składniki są naturalnie bogate w białko.

W przypadku mąki z ciecierzycy bardzo polecam robienie jej samemu, wystarczy silny blender kielichowy, albo młynek do kawy, jest to ekonomiczne rozwiązanie.

40 MINUTŁATWY130 KCAL/KOTLETA8 KOTLETÓW
Kotlety 2-składnikowe

Wartość odżywcza

Z użytych składników ulepiłem 8 kotletów, z czego jeden ma 130 kcal:

WĘGLOWODANY: 14,9
TŁUSZCZ: 4,8
BIAŁKO: 6,3

Składniki

  • soczewica zielona, 130 g
  • ciecierzyca, 100 g (zmielona na drobno albo mąka z ciecierzycy)
  • woda, 100 ml
  • oliwa do smażenia, 20 ml
  • przyprawy, dowolne, może być przyprawa do mięsa, ja użyłem sporo garam masali oraz harisę
  • sól i pieprz do smaku
  • można też poszaleć i dodać podsmażoną cebulkę, pietruszkę, etc (opcjonalnie)

Przygotowanie

Najpierw ziarenka soczewicy zagotuj w wodzie lub bulionie.

Następnie poczekaj aż lekko wystygną i dodaj do nich zmielone świeże ziarenka cieciorki (mąka z ciecierzycy) oraz wodę i przyprawy.

Później uformuj w dłoniach kotleciki i na rozgrzanej oliwie smaż z dwóch stron do zarumienienia.

Smacznego 🙂

*Kotleciki polecam podawać z sosem, ponieważ same są dość suche.

Kotlety 2-składnikowe

Jeśli podoba Ci się przepis na kotlety 2-składnikowe zapraszam również po sos wiejski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *