Danie obiadowe,  Przepisy

Makaron z serem a’la mac and cheese

Prostota tego dania skłoniła mnie nawet do nagrania tik toka z tym przepisem. Na pewno nie raz spotkałeś/aś się z przepisem na mac and cheese. Myślę, że z wersją roślinną również. Moja interpretacja myślę, że jest fantastyczna i warta wypróbowania.

Sos jest kremowy, płatki drożdżowe spowodowały, że czuć ten „serowy” posmak. Wszystko przy minimalnym nakładzie pracy.

Makaron z serem a'la mac and cheese

Wartość odżywcza

Makaron z serem a’la mac and cheese w porcji ma 528 kcal:

WĘGLOWODANY: 74,7
TŁUSZCZ: 23,3
BIAŁKO: 33,3

Składniki

  • makaron, dowolny, u mnie gryczany, 200 g
  • kalafior, pół główki, 340 g
  • suszone pomidory, 100 g
  • mleko roślinne, u mnie sojowe, szklanka, 300 ml
  • mąka pszenna pełnoziarnista, może być zwykła, 2 łyżki, 20 g
  • płatki drożdżowe nieaktywne, 2 łyżki, 10 g
  • oliwa, 3 łyżki, 30 ml
  • tymianek suszony, szczypta
  • kurkuma, pół łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Najpierw zabierz się za ugotowanie makaronu, w międzyczasie zajmiesz się resztą.

Następnie na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią drobno pokrojone suszone pomidory i różyczki kalafiora (zrób je mniejsze) i podsmażaj przez około 5 minut.

Później wsyp mąkę i mieszaj aż połączy się z warzywami, wlej mleko roślinne i wszystkie przyprawy, w tym kroku sos powinien zgęstnieć, ale nie za bardzo, niech warzywa się jeszcze chwilę w nim podgotują, żeby zmiękły.

Pod koniec gotowania dodaj ugotowany makaron i wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego 😉

TIP – Jeśli sos będzie zbyt gęsty wlej więcej mleka roślinnego lub wody.
TIP 2 – Tak przygotowany makaron możesz również posypać panierką panko i dodatkowo zapiec w piekarniku.

Makaron z serem a'la mac and cheese

Jesli podoba Ci się przepis na makaron z serem a’la mac and cheese spróbuj również zielonego makaronu w kremowym sosie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *