Bezglutenowe,  Danie obiadowe,  Przepisy

Makaron ze szparagami i soczewicą

Klasyka połączona ze zdrowiem. Nie odkrywam tutaj Ameryki, kocham makaron, więc to danie przychodzi mi od razu na myśl kiedy pomyślę o szparagach. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dodatek soczewicy równa się więcej białka.

makaron ze szparagami i soczewicą

Wartość odżywcza

Ze składników na makaron ze szparagami i soczewicą powstaną 4 porcje, z czego na jedną mamy 736 kcal:

WĘGLOWODANY: 117
TŁUSZCZ: 13,4
BIAŁKO: 32,3

Składniki

  • szparagi, pęczek, 500 g
  • makaron, dowolny kształt, bezglutenowy w przypadku diety bezglutenowej, 500 g
  • soczewica czerwona, 200 g
  • oliwa, 20 ml
  • czosnek w proszku, pół łyżeczki
  • śmietana wegańska, użyłem sojowej, 150 ml
  • opcjonalnie „bęzmięsny” boczek, użyłem tego z firmy „BezMięsny”, 40 g
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Najpierw ugotuj makaron oraz soczewicę (w osobnych garnuszkach) według instrukcji na opakowaniu.

Następnie na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojone szparagi (wielkość na kęs) i boczek, podsmażaj przez około 5 minut ciągle mieszając, pod koniec smażenia dodaj czosnek.

Później do szparagów wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu jeszcze przez chwilę.

Gdy makaron i soczewica będą już ugotowane połącz wszystko razem i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

*TIP 1 – Bardzo polecam ugotowanie soczewicy w bulionie warzywnym, nabiera więcej smaku.

*TIP 2 – Zamiast boczku możesz użyć suszonych pomidorów.

makaron ze szparagami i soczewicą

Jeśli podoba Ci się przepis na makaron ze szparagami i soczewicą spróbuj również szparagów panierowanych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *