Bezglutenowe,  Danie obiadowe,  Przepisy

Szparagi panierowane

Sezon na szparagi w pełni, więc bardzo zachęcam do spróbowania. Tym bardziej, że nie jest to nic trudnego czy czasochłonnego. Ja szparagi lubię bardzo, smakują mi już wyciągnięte prosto z wody. W tym przepisie na szparagi panierowane zanurzyłem je w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyłem bułką tartą. Są bardzo smaczne i myślę, że w takim wydaniu zasługują na uwagę! 🙂

30 MINUTŁATWY194 KCAL4 PORCJE

Te warzywa bardzo polecam na włączenie do jadłospisu, szczególnie teraz, to bomba witaminowa. Szparagi według medycyny chińskiej to nie tylko warzywa, ale zioło lecznicze. Suma wartości odżywczych jakie niosą jest bardzo długa, zawierają dużo wapnia, potasu, magnezu, selenu, są też dobrym źródłem kwasu foliowego.

szparagi panierowane

Wartość odżywcza

W porcji, czyli w 4 szparagach panierowanych mamy tylko 194 kcal:

WĘGLOWODANY: 19,3
TŁUSZCZ: 9,7
BIAŁKO: 7,5

Składniki

  • szparagi, 500 g, ja miałem 16 sztuk
  • ciasto naleśnikowe (na 1 szklankę mąki, 1,5 szklanki mleka roślinnego, łyżeczka proszku do pieczenia):
    • mąka, może być zwykła pszenna, ja wykorzystałem pełnoziarnistą orkiszową, w wersji bezglutenowej ryżowa lub owsiana
    • mleko roślinne, u mnie sojowe
    • proszek do pieczenia
  • bułka tarta, do obtoczenia
  • oliwa
  • sól
  • śmietanka lub jogurt roślinny, opcjonalnie

Przygotowanie

Najpierw usuń twarde i zgrubiałe końcówki szparagów i sparz je we wrzącej wodzie przez chwilę (dosłownie kilka minut, około 5).

Następnie mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia, wlej mleko roślinne i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta, lepiej jak będzie troszkę gęstsze.

Później szparagi zanurz w cieście naleśnikowym i od razu w bułce tartej.

Smaż na niewielkiej ilości oliwy, w razie upodobań oblej śmietanka lub jogurtem roślinnym.

Smacznego 😉

szparagi panierowane

Jeśli szparagi panierowane Ci się podobają, spróbuj panierowane pieczarki portobello.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *