Danie obiadowe

Wegański bakłażan faszerowany

Myślałem, że już lepiej się z bakłażanem nie da, jak ja się myliłem! Ten wegański bakłażan faszerowany totalnie mi podpasował. Przepis znowu z kategorii banalnych, jedynie jest nieco czasochłonny, ale smak wynagrodzi wszystko!

1 GODZ 10 MINŁATWY224 KCAL4 PORCJE

Wraz z przepisem na skwarki z bakłażana trafia od razu do topki bakłażanowych pomysłów. Mam nadzieję, że dasz się skusić. Ja tak przygotowałem bakłażana pod majówkę, fajnie smakował wraz z wegańskimi kaszankami (które kupiłem w Biedrze i Lidlu – te z dobrej kalorii dużo bardziej mi podeszły) i to był bardzo udany grill. Danie fajnie też się sprawdzi jako propozycja obiadowa.

Wartość odżywcza

Jedna połówka tak przygotowanego bakłażana to tylko 224 kalorii (CZAD!)

WĘGLOWODANY: 224
TŁUSZCZ: 13,8
BIAŁKO: 9,5

Składniki

  • 2 mniejsze bakłażany, około 600 g
  • cebula, 80 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • tofu wędzone, 180 g (opcjonalnie zwykłe)
  • papryka żółta i zielona, 160 g
  • sos sojowy, 3 łyżki
  • pomidory w puszce, 400 g
  • oliwa, 4 łyżki, 40 ml
  • zioła prowansalskie, 2 łyżki
  • papryka wędzona, łyżka
  • papryka słodka, łyżeczka
  • ser typu greckiego violife (opcjonalnie)
  • sporo pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Najpierw bakłażany przekrój wzdłuż i zrób w nich głębokie nacięcia w kształcie kratki (ale tak, żeby nie przekłuć skórki).

Następnie blaszkę wysmaruj oliwą i ułóż bakłażany, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut.

W między czasie zacznij przygotowywać nadzienie – na patelni z niewielką ilością oliwy zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i pokrojone w kostkę papryki, a także rozgniecione w dłoniach tofu (niech przypomina mielone). Dodaj przeciśnięty czosnek i podsmażaj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj przyprawy oraz pomidory w puszce i gotuj przez kolejne 10 minut.

Bakłażany wyjmij z piekarnika i usuń z nich cały nacięty środek, który pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do farszu.

Następnie do wydrążonych bakłażanów włóż farsz i wstaw jeszcze raz do piekarnika na kolejne 25 minut (obserwuj – w razie konieczności wydłuż lub skróć czas pieczenia).

Na koniec po wyciągnięciu z piekarnika ułóż na bakłażanach pokrojony w kostkę ser violife (nie wstawiaj do piekarnika bo całkiem się rozpuści) oraz sporo drobno pokrojonej pietruszki.

Smacznego ;))

wegański bakłażan faszerowany

Jeśli wegański bakłażan faszerowany Ci się podoba zapraszam również po przepis na musakę z tofu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *