Przekąski,  Przepisy

Skwarki z bakłażana

Nawet nie będę w tym miejscu ściemniał, że to smakuje jak typowe skwarki. Nie smakuje! Więcej, jest dużo lepsze. Skwarki z bakłażana to inna tekstura, można oczywiście bardziej je spiec, żeby stały się chrupiące, ale ja lubię jak jeszcze tekstura jest nieco wilgotna. Bakłażan ujarzmiony w tej formie jest cudowny, ja dodałbym takie skwareczki możliwie wszędzie. Serio!

40 MINUTŁATWY68 KCAL4 PORCJE

Gruszkę miłosną, sorry, bakłażana (to jest owoc, co więcej – jagoda) cechuje niska kaloryczność, jest źródłem potasu, wapnia czy magnezu, ma też sporo błonnika. Jak zwykle nie zaskoczę, że to kolejny owoc o działaniu antynowotworowym, no oczywiście.

Niektóre bakłażany mogą cechować się goryczką, dlatego warto przed ich przygotowaniem (zajmie to 15 minut) pokroić je w plastry i osolić, a po 15 minutach opłukać wodą, następnie wytrzeć. Bakłażan po posoleniu „poci się” i wraz z tym poceniem usuwa goryczkowy smak.

skwarki z bakłażana

Wartość odżywcza

W porcji (przepis jest na 4 porcje) mamy tylko 68 kcal:

WĘGLOWODANY: 6,2
TŁUSZCZ: 5.1
BIAŁKO: 0,6

Składniki

  • bakłażan, 1 sztuka
  • 3 łyżki oliwy, około 20 ml
  • sos sojowy, 2 łyżki
  • syrop z agawy albo klonowy, 1 łyżka
  • pieprz ziołowy, pół łyżeczki
  • papryka wędzona, pół łyżeczki
  • chilli, opcjonalnie dla nadania ostrości

Wartość odżywcza

Najpierw nastaw piekarnik na 200 stopni C (w przypadku frytkownicy beztłuszczowej – mniej stopni).

Następnie wszystkie przyprawy wymieszaj w miseczce.

Później bakłażana pokrój w mniejszej wielkości plastry, kształt dowolny, jaki Ci się podoba i dodaj go do wcześniej przygotowanej marynaty i dokładnie wymieszaj.

Wstaw do piekarnika na około 20 – 25 minut.

Smacznego 😉

skwarki z bakłażana

Jeśli skwarki z bakłażana Ci się podobają spróbuj również wegańską musakę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *