
Owocowe curry z ciecierzycą
Uwielbiam słodkie smaki wplecione w potrawy wytrawne. Przede wszystkim moim ulubionym przepisem w tej kwestii jest tofu curry mango na które przepis znajdziecie we wcześniejszych wpisach. Owocowe curry z ciecierzycą to połączenie słodkości jabłek i brzoskwiń wraz z mleczkiem kokosowym oraz porem i marchewką. Przepis jest prosty w przygotowaniu, smakuje super i należy do tych prostych.
30 MINUT | PROSTY | 462 KCAL | 4 PORCJE |
W przepisie mamy sporo warzyw oraz owoców, a dopełnieniem jest ciecierzyca dzięki której zachowujemy pełnowartościowy posiłek bo jest ona świetnym źródłem białka.

Wartość odżywcza
Potrawą spokojnie najedzą się 4 osoby, wartość odżywcza liczona jest bez kaszy, w porcji mamy 462 kcal:
WĘGLOWODANY: 56,5
TŁUSZCZ: 18,4
BIAŁKO: 18,3

Składniki
- Marchew, 8 sztuk, 400 g
- Por, 2 sztuki, 200 g
- Cebula, 1 duża, 160 g
- Oliwa, 1 łyżka, 10 ml
- Mleczko kokosowe, puszka, 400 ml
- Ciecierzyca, 3 puszki, 720 g albo 200 g świeżej, która odstała przez noc w wodzie i została następnie ugotowana do miękkości
- Jabłko, 2 sztuki, 150 g
- Brzoskwinia, 2 sztuki, 150 g
- Curry w proszku, 3 łyżeczki
- Sól i pieprz do smaku
- Kolendra mielona, 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- Świeża kolendra lub pietruszka (opcjonalnie)
- Czarny sezam, garść (opcjonalnie)

Przygotowanie
Najpierw posiekaj cebulkę w drobną kosteczkę, podsmaż ją na patelni wraz z oliwą i curry.
W między czasie marchew pokrój w grubsze plastry, sparz owoce i ściągnij z nich skórkę i pokrój w grubszą kostkę, por również w większe oczka.
Następnie na patelnię dodaj wszystkie warzywa i owoce oraz mleczko kokosowe i cieciorkę, gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (tak by marchewka była miękka), dopraw na końcu do smaku solą i pieprzem.
Ja owocowe curry z ciecierzycą podałem z kaszą bulgur, świeżą pietruszką oraz czarnym sezamem, potrawa jest pyszna również z pieczywem. 😉
Smacznego.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis zapraszam również po prostą pastę bezjajeczną.

