Danie obiadowe,  Przepisy

Pulpeciki z tempehu w sosie pomidorowym

Bardzo się polubiłem z tempehem na różne sposoby. Spodziewałem się, że wykorzystanie go do pulpecików może być dobrym posunięciem i nie pomyliłem się. Wyszło wspaniale. Pulpeciki z tempehu w sosie pomidorowym są delikatne, mają umamiczny smak i charakterystyczną nutę gorzkości z orzechowym posmakiem.

40 MINUTŚREDNIO-SKOMPLIKOWANY87 KCAL14 PULPECIKÓW

Jest to prosty przepis, z kilku składników. Tempeh nie jest jeszcze tak popularny w Polsce, ale powoli się to zmienia i idzie go czasami dorwać. O właściwościach zdrowotnych tempehu pisałem w przepisie na chrupiący tempeh i shitake.

Tempeh czyli fermentowana soja to doskonałe źródło białka, źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, z dużą ilością witamin z grupy B, izoflawonów i probiotyków. Wyjątkowo zdrowy produkt w kuchni roślinnej.

Pulpeciki z tempehu w sosie pomidorowym

Wartość odżywcza

Uformowałem średniej wielkości pulpeciki, na każdy pulpecik z porcją sosu przypada 87 kcal, a dokładnie:

WĘGLOWODANY: 5,6
TŁUSZCZ: 4,7
BIAŁKO: 4,7

Składniki

Na pulpeciki

  • tempeh, 200 g
  • 1/3 cebuli, 40 g
  • ząbek czosnku
  • sporo bazylii i pietruszki
  • mleko roślinne, 40 ml
  • 2 łyżki passaty, 20 ml
  • mąka, 20 g
  • bułka tarta, 40 g
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone pomidory, przyprawa
  • oliwa, odrobina na patelnię

Na sos pomidorowy

  • passata pomidorowa, 300 ml
  • śmietanka wegańska, 100 ml
  • czosnek sproszkowany, pół łyżeczki
  • słodka papryka, pół łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Najpierw cebulkę pokrój w bardzo drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Następnie zblenderuj tempeh, dodaj pozostałe składniki i połącz (może to być również w blenderze, bazylia i pietruszka muszą być wcześniej drobno posiekane).

Z tak powstałej masy uformuj pulpeciki i wykładaj na rozgrzaną patelnię, podsmaż na złotobrązowo.

Później dodaj passatę i śmietankę wraz z przyprawami i gotuj przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Podawaj jeszcze gorące, ja zajadałem je z pieczywem.

Smacznego ;))

Pulpeciki z tempehu w sosie pomidorowym

Jeśli spodobał Ci się przepis na pulpeciki z tempehu w sosie pomidorowym, polecam również piwne chilli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.