
Wegański sos z kalafiora
Najprostszy pod słońcem przepis z użyciem kalafiora (no może poza typowo ugotowanym w wodzie), nadaje się świetnie do makaronu, do ryżu czy do kaszy. Polecam użyć w tym przypadku tak jak ja makaronu ze strączków dla podbicia białka i uzyskania pełnowartościowego posiłku. Mój wegański sos z kalafiora składa się z dosłownie kilku składników.
30 MINUT | PROSTY | 167 KCAL | 2 PORCJE |
Kalafior to jedna z roślin o najsilniejszym potencjale antynowotworowym, może chronić przed wrzodami oraz przed innymi schorzeniami układu pokarmowego (właściwości bakteriostatyczne). Kalafior potrafi płatać figle ze względu na to, że jest ciężkostrawnym warzywem, dlatego warto dodać do niego czosnek, imbir, koper lub kminek. Oczywiście w takiej zmiksowanej formie będzie również lepiej tolerowany przez organizm.
Wartość odżywcza
Sam sos jest bardzo niskokaloryczny, przy czym porcja jest duża i „najadliwa”. Idealny przepis pod redukcję, w porcji tylko 167 kcal:
WĘGLOWODANY: 8,3
TŁUSZCZ: 9,6
BIAŁKO: 9

Składniki
- kalafior, jedna sztuka, 400 g
- pół szklanki mleka roślinnego, 200 ml (u mnie sojowe)
- oliwa, łyżka, 10 ml
- czosnek, 2 ząbki
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
- tahini (pasta sezamowa), łyżeczka, 10 g (opcjonalnie)
- płatki drożdżowe nieaktywne, 2 łyżki (również opcjonalnie)
Przygotowanie
Będzie szybko, łatwo i przyjemnie. 😉
Najpierw kalafiora ugotuj w wodzie.
W między czasie przeciśnięty czosnek podsmaż na niskim ogniu na łyżce oliwy (nie pozwól żeby się przypalił, chcemy tutaj tylko wydobyć z niego aromat).
Następnie gdy kalafior będzie już miękki umieść go w blenderze z pozostałymi składnikami i zmiksuj na krem.
To wszystko, smacznego 😉

Jeśli spodobał Ci się przepis na wegański sos z kalafiora zapraszam również po zapiekankę burrito z tempehem.

