
Kremowy sos bazyliowy
Orzechy nerkowca uwielbiam, są dla mnie zbawieniem we wszystkich przepisach gdzie chciałbym zrobić kremowy sos taki w stylu śmietanowym. Oprócz kremowych sosów to też świetny produkt do weganizowania serów. No i surowe przecież też doskonale pasują do wszelkich śniadań typu owsianka. Nerkowce poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę, zapobiegają nadciśnieniu i chorobom serca, mogą dobrze wpływać na koncentrację czy pamięć. Dzisiaj na tapet biorę kremowy sos bazyliowy.
Sos który dzisiaj Wam przedstawiam to banalnie proste połączenie dosłownie kliku składników. Dla mnie jest pyszny zarówno na ciepło, ale nie traci nic również podany na chłodno. U mnie sprawdza się doskonale jako dodatek do makaronu i w tej formie Wam go dzisiaj pokazuję.
Sos ma słodki, delikatny smak z dobrze wyczuwalnym posmakiem bazylii i lekką serową nutą. Smakuje obłędnie, serio, uwielbiam go i mogę zajadać nawet samego. 😉

Wartość odżywcza
Bazą sosu są orzechy nerkowca, więc nie będzie to niskokaloryczny sos, ale jakże smaczny i wartościowy, w porcji mamy 150 kcal:
WĘGLOWODANY: 4,9
TŁUSZCZ: 11,9
BIAŁKO: 5,1

Składniki
- orzechy nerkowca, szklanka, 200 g
- woda, 3/4 szklanki, około 200 ml
- czosnek, 2 przeciśnięte ząbki
- bazylia, 2 szklanki listków
- płatki drożdżowe, 2 spore łyżki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Najpierw orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na co najmniej pół godziny.
Następnie do blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę.
Oczywiście jeśli chcesz sos możesz zagrzać, ale zupełnie nie ma takiej potrzeby bo smakuje genialnie i w formie letniej.
Tak, to było aż tak proste, smacznego! 🙂

Jeśli przepis na kremowy sos bazyliowy Ci się podoba zapraszam również po najlepszy sos orzechowy. 😉

