Przepisy,  Słodkie

Wegańskie makiełki z makaronem

Bez tego dania nie wyobrażam sobie w żaden sposób dnia wigilii. Danie pochodzi z wielkopolski, gdzie się wychowałem, więc wiem, że nie wszędzie będzie znane. U nas w domu np nie było nigdy kutii, ale właśnie makaron z makiem i bakaliami grubo polany miodem. Ja zrobiłem wersję typowo roślinną, czyli wegańskie makiełki z makaronem.

1 GODZINAŁATWY187 KCAL8 PORCJI

Miód w tym przepisie zastąpiłem syropem z agawy, makaron znalazłem wegański a mak ugotowałem w mleku sojowym. Wyszła bajka! Tradycyjnie u nas te kluski robiła zawsze babcia, więc zdaję sobie sprawę, że nie przebiję jej makiełek, ale jakoś trzeba sobie radzić kiedy już jej nie ma.

Na szczęście zakorzenienie we mnie tego przepisu poskutkowało, że z całym sercem podszedłem do tematu i zrobiłem pyszny deser świąteczny w postaci tych makiełek.

Makiełki podałem z mnóstwem bakalii, w tym ze suszonymi śliwkami, morelami, daktylami, rodzynkami oraz orzechami laskowymi i migdałami. Niebo w gębie. ;))

wegańskie makiełki z makaronem

Wartość odżywcza

Z użytych przeze mnie składników wyszła spora miska, na 100 g produktu mamy 187 kcal:

WĘGLOWODANY: 27,1
TŁUSZCZ: 5,7
BIAŁKO: 5,5

wegańskie makiełki z makaronem

Składniki

  • gruby makaron (można użyć też makaron do łazanek), 500 g
  • mak, 150 g
  • szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe), 300 ml
  • miód, 100 ml
  • 2 szklanki suszonych owoców (dowolne – morele, wiśnie, żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki), 400 g
  • pół szklanki orzechów ( u mnie migdały i laskowe), 100 g
wegańskie makiełki z makaronem

Przygotowanie

Rozpocznij od zalania bakalii (czyli orzechów i suszonych owoców) wrzątkiem, odstaw na co najmniej pół godziny.

Następnie mak zalej mlekiem roślinnym i gotuj około 25 minut (mak powinien wchłonąć całość płynu).

Później ugotowany mak zmiel dokładnie w blenderze kielichowym albo w maszynce do mielenia.

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, musi być al dente, nie chcemy uzyskać rozgotowanego.

Z wcześniej namoczonych bakalii wylej wodę i pokrój je na mniejsze kawałki.

W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, dodaj jeszcze syrop z agawy (u mnie 100 ml), ale spróbuj jakie proporcje są dla Ciebie idealne. Zbyt słodkie danie będzie mdłe, więc dolewaj mniejszą ilość i próbuj.

wegańskie makiełki z makaronem

Jeśli nie wegańskie makiełki z makaronem to może pierogi z dynią i tofu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.