Przekąski,  Przepisy

Czerwona kapusta z grochem

Pierwszy w tym roku przepis pod wigilię. Przygotowuję wszystko wcześniej ponieważ chciałbym na spokojnie podejść do tej wigilii, bez zbędnej presji. Takie danie jak to świetnie nadaje się do zamrożenia. W tym roku wigilię przygotowuję dla garstki osób, więc stawiam na własne tempo i kocham ten proces. Jako pierwsze na tapetę biorę jedno z ulubionych dań na moim rodzinnym stole wigilijnym. Powstała czerwona kapusta z grochem.

1,5 GODZINYPROSTY111 KCAL10 PORCJI

Trochę misz-masz bo u nas babcia zawsze robiła z kapustą białą i chyba w Polsce podobnie stawia się właśnie na tamtą odmianą, ewentualnie na kapustę zakwaszaną. Ale uwierzcie mi, z czerwoną jest równie pysznie. Trochę bardziej słodko, ale to moim zdaniem walor tego dania. Bez wątpienia jest też bardziej charakternie. Uwielbiam łączenie smaków i takie połączenie słodkości, słoności, odrobiny umami idealnie współgra i tutaj.

A od strony zdrowotnej możemy wziąć pod uwagę, że czerwona kapusta zawiera antocyjany. Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które mogą blokować rozwój komórek rakowych. Czerwona kapusta ma też zdecydowanie więcej witaminy A, C czy wit B6.

czerwona kapusta z grochem

Wartość odżywcza

Wyszło tego bardzo dużo, więc podam kalorie na 100 g produku i jest to w tym wypadku 111 kcal.

WĘGLOWODANY: 15,2
TŁUSZCZ: 2,5
BIAŁKO: 5,8

Czerwona kapusta z grochem to na pewno niskokaloryczne danie, a jakie sycące.

czerwona kapusta z grochem

Składniki

  • główka kapusty czerwonej, 600 g
  • 5 łyżek oliwy lub oleju, 50 ml
  • duża cebula, 180 g
  • groch, 500 g
  • małe jabłko, 120 g
  • 2 spore łyżki majeranku
  • 2 kostki rosołowe
  • szczypta soli
  • łyżka czosnku granulowanego
  • sporo pietruszki świeżej
  • 2 łyżeczki kminku

Przygotowanie

W zależności od tego czy używasz całego grochu to powinieneś namoczyć go przez noc, jeśli są to połówki wystarczy zalać tylko 2 godziny przed.

Następnie odlej wodę, wlej świeżą i gotuj całość przez około godzinę (możesz dłużej w zależności jak bardzo rozgotowany groch lubisz, ja lubię bardzo rozgotowany). Na 20 minut przed końcem gotowania zbierz całość piany powstałej na górze i wrzuć poszatkowaną kapustę czerwoną.

Póżniej na rozgrzanej patelni z oliwą dodaj wszystkie przyprawy oraz cebulę i podsmażaj całość chwilę, na koniec dorzuć pokrojone w drobną kosteczkę jabłko.

Z gotującej się kapusty z grochem odlej nadmiar wody i dodaj podsmażoną cebulę z jabłkiem i przyprawami, gotuj przez kolejne 5 minut.

Na koniec posiekaj drobno pietruszkę i dodaj do całości, smacznego ;))

czerwona kapusta z grochem

Zapraszam Cię też oczywiście po zesłoroczny hit wigilijny, czyli po pierogi z tofu i grzybami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.