Danie obiadowe,  Przepisy

Wegańskie pierogi z dynią i tofu

Świeża tradycja, bo 3 lata temu przyjąłem sobie za pewne wyzwanie, że co roku na święta będę robił pierogi z innym farszem. W zeszłym roku miałem wegańskie pierogi z tofu i grzybami, a w tym postawiłem na wegańskie pierogi z dynią i tofu.

3 GODZINYTRUDNY69 KCAL85 PIEROGÓW

Z efektu jestem bardziej niż zadowolony. Mi osobiście bardzo smakują, ale rozchodzi się o zaspokojenie też kubków smakowych osób z którymi spędzę święta. Dynia jest tutaj bardzo delikatna, a dodatek wędzonego tofu podbitego smakiem papryki wędzonej i sosu sojowego daje takiego mięsnego umami. Nie brakuje tutaj też innych warzyw, bo w farszu swoje miejsce znalazła cebulka, korzeń pietruszki, ale to dynia wysuwa się na pierwszy plan. Reszta jest tylko dodatkiem wzbogacającym smak.

Przepis jest całkowicie roślinny, począwszy od ciasta na farszu kończąc. Ja użyłem mąki pełnoziarnistej, w wersji wytrawnej pierogi bardziej smakują mi właśnie z takim ciastem, Ty możesz użyć oczywiście mąki pszennej. Z użytych składników uzyskałem 85 pierogów.

wegańskie pierogi z dynią i tofu

Wartość odżywcza

Jak już wspomniałem udało mi się uzyskać 85 pierogów, na jednego wychodzi 69 kcal:

WĘGLOWODANY: 8,7
TŁUSZCZ: 2,4
BIAŁKO: 2,9

wegańskie pierogi z dynią i tofu

Składniki

Na ciasto:

  • mąka pełnoziarnista, 1 kg (może być pszenna)
  • gorąca woda, 420 ml
  • oliwa lub olej, 110 ml
  • szczypta soli
  • opcjonalnie odrobina kurkumy dla podbicia koloru

Na farsz:

  • 2 kostki tofu wędzonego, 500 g
  • 2 małe dynie, 700 g
  • korzeń pietruszki, 120 g
  • duża cebula, lub dwie małe, 130 g
  • oliwa lub olej, 40 ml
  • po łyżeczce papryki wędzonej i papryki słodkiej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • bulion roślinny, 300 ml (może być z kostki rosołowej)
  • szczypta pieprzu i papryki ostrej
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Rozpocznij od przygotowania farszu, w tym celu pokrój tofu wędzone na małe kwadraciki (bardzo drobno).

Następnie na rozgrzanej patelni rozgrzej oliwę lub olej i wrzuć tofu, dopraw je papryką wędzoną i słodką oraz sosem sojowym.

Później dorzuć pokrojone drobno cebulkę i pietruszkę, podsmażaj wszystko od czasu do czasu mieszając.

Dynię przekrój na pół i usuń z niej włókniste błona wraz z pestkami (pestki możesz wysuszyć w piekarniku jeśli lubisz). Odkrój skórkę pokrywającą dynię i zblenderuj na gładką masę.

Na patelnię z tofu dorzuć masę zblendorowanego tofu, oraz 300 ml bulionu warzywnego, dopraw pozostałymi składnikami i gotuj całość prze chwilę (do odparowania płynu).

Teraz możesz zabrać się za przygotowywanie ciasta do pierogów.

W tym celu mąkę połącz z solą, olejem lub oliwą i mieszając w robocie kuchennym (ja użyłem lidlomixa) lub ręcznie dodawaj po trochu bardzo gorąca wodę (wodę najlepiej zagotować wcześniej i zostawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia).

Jeśli robisz ręcznie uważaj, żeby się nie poparzyć gorącą wodą!

Wyrób gładkie, elastyczne ciasto które z łatwością powinno odchodzić od rąk. Daj mu następnie odpocząć przez 10 minut.

Ciasto podziel na 4 kawałki i każdy cienko rozwałkowuj. Później wieczkiem szklanki wykrawaj kółka na które nakładaj po jednej łyżeczce farszu. Zwiń do środka i ulep pierożka.

wegańskie pierogi z dynią i tofu

Jeśli podoba Ci się przepis na wegańskie pierogi z dynią i tofu zachęcam do innych świątecznych dań, np na tartaletki soczewicowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.