
Wegańskie krokiety idealne
Dzisiaj rozmawiałem już z koleżanką na temat tego czy ktokolwiek robi krokiety bez okazji. 🙂 Ja przygotowuję je tylko na święta i z racji tego chcę, żeby były one doskonałe. Dzisiaj chcę przedstawić wegańskie krokiety idealne, nie ściemniam. 😀
1, 5 GODZINY | ŚREDNIO – SKOMPLIKOWANY | 162 KCAL | 14 PORCJI |
Moje wegańskie krokiety idealne są zwarte, nic się nie rozpada, a to dlatego, że opanowałem do perfekcji przygotowywanie naleśników typowo wegańskich. Za panier posłużyła mi mąka z ciecierzycy i uważam, że to jest dużo lepszy wybór niż klasyczna bułka tarta. Nie piszę tego tylko przez pryzmat tego, że jest zdrowiej. Ale przede wszystkim dlatego, że taka panierka z mąki ciecierzycowej jest zdecydowanie bardziej chrupka. Trzyma się też doskonale każdego naleśnika. Trochę odejście od klasyki, ale bardzo na plus, przy okazji podbijemy trochę białko w przepisie.
Za farsz posłużyła mi klasyka w postaci kapusty kiszonej, a dodatek grzybowego umami nadały boczniaki marynowane w sosie sojowym. Wyszło iście genialnie, przepysznie, zdrowo i sycąco. Ktoś więcej potrzebuje zachęty? 🙂

Wartość odżywcza
Wyszło tych krokietów całkiem sporo, bo 14, więc podam wartość odżywczą na 100 g, jest to dokładnie 162 kcal:
WĘGLOWODANY: 16,9
TŁUSZCZ: 8
BIAŁKO: 4,1
Jeden krokiet będzie miał blisko 260 kcal, to chyba niedużo? A w smaku nie odbiega klasykom, ba, jest lepszy! :))

Składniki
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (może być inna), około 320 g
- 3 szklanki mleka roślinnego (ja wykorzystałem migdałowe, ale lepszym wyborem będzie sojowe, mi niestety zabrakło), 900 ml
- odrobina soli do smaku
- 3 łyżki oliwy, 30 ml
Na farsz:
- boczniaki, 400 g
- kapusta kiszona, 500 g
- 1 duża cebula, 120 g
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz do smaku
- pół łyżeczki majeranku
- 2 łyżki ziół polskich, można wykorzystać natkę pietruszki, szczypiorek, liść kopru, lubczyku, majeranek, tymianek, cząber
- 2 łyżki oliwy, 20 ml
Na panier:
- tylko mąka z ciecierzycy, u mnie poszło 100 g
Dodatkowo olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania naleśników, w tym celu połącz składniki i dobrze wymieszaj tak, aby nie było grudek. Następnie rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy i smaż cienkie naleśniki. Zresztą każdy wie co robić, po co ja to piszę. ;D
Aby wykonać farsz pokrój boczniaki w większe paski i zalej je sosem sojowym. Później na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, podsmażaj chwilę. W kolejnym etapie dorzuć wcześniej zamarynowane boczniaki i podsmażaj do przyrumienienia. Na koniec dorzuć kapustę kiszoną wraz z przeciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami, podsmażaj kolejne 5 minut na mniejszym ogniu.
Teraz na naleśniki nakładaj farsz i zwijaj w kopertę, tak aby farsz był szczelnie owinięty warstewką naleśnika. Tak przygotowane naleśniki zamocz w mleku roślinnym i następnie obtocz w mące z ciecierzycy (ja mąkę zawsze przygotowuję sam, w robocie kuchennym mielę ciecierzycę na drobny pył). Krokiety wykładaj na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą (nie szczędź go!) i smaż z obu stron aż nabiorą złotej barwy.
Smacznego 😉

Może zainteresuję Cię przepis na tartaletki soczewicowe które również pojawią się na moim stole świątecznym. 😉

