Danie obiadowe,  Przepisy

Kotlety z granulatu sojowego z sosem grzybowym

W jeden dzień jadłem je z dodatkiem kaszy jaglanej, w drugi z dodatkiem ziemniaków i sam nie wiem w której wersji bardziej mi smakowało. Ale uwierzcie, to było zarąbiste. Ale co? Kotlety z granulatu sojowego z sosem grzybowym, które pochłonęliśmy w dwa dni. :))

40 MINUTŚREDNIO-SKOMPLIKOWANY392 KCAL4 PORCJE

Propozycja idealnego obiadu świątecznego bo mamy tutaj przepyszne kotlety które się świetnie trzymają i mają dużo białka, oraz bardzo aromatyczny dodatek sosu grzybowego. Idealnie, zdrowo i z odrobiną tradycji.

kotlety z granulatu sojowego z sosem grzybowym

Wartość odżywcza

Kotlety z granulatu sojowego z sosem grzybowym w porcji mają (za porcję przyjąłem 4 kotlety i sporą ilość sosu) 392 kcal, z czego:

WĘGLOWODANY: 25,7
TŁUSZCZ: 21,2
BIAŁKO: 22,2

kotlety z granulatu sojowego z sosem grzybowym

Składniki

  • opakowanie granulatu sojowego, 150 g
  • 2 łyżki siemienia lnianego, 30 g
  • 1 spora cebula lub 2 małe, 140 g
  • oliwa do usmażenia, u mnie 4 łyżki oliwy, 40 ml
  • suszone grzyby, 50 g
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 20 g
  • 3 łyżki przyprawy do mięsa mielonego (albo mix z soli, papryki słodkiej, czosnku, gorczycy, kolendry, majeranku, pieprzu, chili, rozmarynu)
  • odrobina pieprzu
  • spora garść świeżej pietruszki
  • 1 l bulionu albo 1 l wody z kostką rosołową
  • 1 spora marchewka, 110 g
  • liść laurowy
kotlety z granulatu sojowego z sosem grzybowym

Przygotowanie

Najpierw w garnuszku zalej granulat sojowy wraz z grzybami 1 l buliony lub wodą wraz z kostką rosołową (użyj ciepłej wody, żeby kostka się rozpuściła) i odstaw na 20 minut.

W między czasie zmiel siemię lniane i zalej 6 łyżkami ciepłej wody, niech też odstoi swoje, żeby powstał kleik.

Cebulę usmaż na niewielkiej ilości oleju z odrobiną soli.

Następnie wyciągnij granulat z wody i zmiel na papkę, dodaj podsmażoną cebulkę oraz glutek z siemienia lnianego i przypraw.

Później grzyby z bulionem zagotuj, dodaj startą drobno marchewkę oraz liść laurowy. Gotuj przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj skrobię ziemniaczaną rozrobioną z niewielką ilością wody.

Następnie rozgrzej oliwę na patelni i wykładaj na nią sformowane w kulki mielone z granulatu, smaż przez chwilę na każdej ze stron lub kotlety ulep i wyłóż na papier do pieczenia i wstaw do do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

My kotlety zajadaliśmy jak już wcześniej wspominałem w jeden dzień z kaszą jaglaną, a w drugi z ziemniakami i koperkiem. Nie zapomnieliśmy też oczywiście o buraczkach. 😉

kotlety z granulatu sojowego z sosem grzybowym

Zachęcam Cię również do spróbowania przepisu na wegańskie kotlety z fasoli.

4 komentarze

  • Agata

    Jest napisane sos gotować w bulionie nie napisane w jakiej ilości, w składnikach podane 1l wody nie wiadomo czy w tym ma się moczyć granulat? Nie jest podane w składnikach ile potrzeba bulionu, jest napisane kostka rosołowa która dodajemy do sosu. Jeżeli ktoś użyje tego do zrobienia sosu bedzie zbyt wodnisty, właściwie nie wiadomo ile tej wody użyć, trzeba samemu kombinować . W przepisie szkoda ze nie jest wspomniane wcześniej ze trzeba oddzielić granulat od grzybów – praca dla Kopciuszka, od początku żałowałam ze użyłam tego przepisu. Gdyby granulat był ugotowany w bulionie jak w przepisie na opakowaniu czy w innych przepisach byłoby pyszne. Tak zupełnie bez smaku mimo dużej ilości przypraw. Dodam zd wielokrotnie to robiłam rożnego rodzaju kotlety, a także dania z wykorzystaniem granulatu sojowego. Plus takie ze ładnie sie lepiły kotlety, ale tez zmodyfikowałam troche przepis. Pierwszy raz zrobiłam cos co mi nie smakowało i straciłam na to ponad godzinę. Przepis do poprawki albo zdjęcia bo tracisz czas i produkty innych osób.

    • Karol Zając

      Dziękuję za wiadomość, chyba słabo doprecyzowałem wtedy ten przepis. Zrobiłem jeszcze raz, naniosłem poprawki i teraz jest znowu pysznie. Przykro mi, że się na tym zawiodłaś Agato i straciłaś swój czas i produkty, dlatego jeśli jest coś co mogę dla Ciebie zrobić daj znać. Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.