Przekąski,  Przepisy

Tartaletki soczewicowe

Pierwszy przepis w klimacie świątecznym, u mnie na pewno pojawi się na świątecznym stole. O tyle jest to świetne danie, bo jest mega proste, wymaga tylko kilku składników, a przy tym jest maksymalnie smaczne i zdrowe. Tartaletki soczewicowe są wypełnione masą pyszności, w tym groszkiem, kukurydzą i podsmażoną cebulką i czosnkiem.

40 MINUTPROSTY193 KCAL3 PORCJE

Przepis jest generalnie na tylko 3 porcje, ale podwajając ilość składników mamy tego całkiem sporo. Pod uwagę trzeba też wziąć, że tartaletki są całkiem dużych rozmiarów. Tartaletki soczewicowe rozpływają się w ustach, tekstura jest bardzo fajna, nic się nie rozpada dzięki kleikowi z siemienia lnianego (wegańskie jajo).

Podane z sosem żurawinowym to już w ogóle sztos. Mamy tutaj same zdrowe składniki, dużo zdrowego tłuszczu a smak petarda! Soczewica ogólnie zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.

Takie tartaletki soczewicowe można oczywiście przygotować w innym czasie, ja będę do tego smaku wracał. Chcę jednak na nie postawić w tym okresie świątecznym dla przeciwwagi wobec dań z kapustą czy grzybami. 😉

tartaletki soczewicowe

Wartość odżywcza

W porcji, czyli dokładnie w jednej tartaletce mamy 193 kcal:

WĘGLOWODANY: 23,1
TŁUSZCZ: 7,8
BIAŁKO: 7,1

tartaletki soczewicowe

Składniki

  • duża łyżka siemienia lnianego, 11 g
  • 3 łyżki gorącej wody
  • szklanka mieszanki soczewicy, groszku i kukurydzy w proporcjach 3:1:1, całość około 220 g
  • 1/3 szklanki płatków owsianych, 50 g
  • garść sezamu czarnego, 10 g
  • łyżka oliwy, 10 ml
  • duża cebula, 120 g
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka papryki wędzonej

Przygotowanie

Najpierw przygotuj wegańskie jajko, co oznacza, że musisz siemię lniane zmielić bardzo drobno i zalać 3 łyżkami wody. Taką papkę pozostaw odstaw na bok na co najmniej 10 minut, powinien powstać z tego swego rodzaju glutek.

Następnie na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę z odrobiną soli, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty czosnek i podsmażaj jeszcze moment.

Później do wegańskiego jaja dodaj 3/4 z szklanki soczewicy, groszku i kukurydzy, wsyp płatki owsiane, dopraw papryką wędzoną i sosem sojowym, całość zmiel na papkę.

W kolejnym etapie dodaj do wcześniejszej papki pozostałą 1/4 szklanki soczewicy, groszku i kukurydzy, a także podsmażoną cebulę z czosnkiem, cąłość wymieszaj.

Teraz wyłóż do foremek farsz i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 – 25 minut.

Zajadaj najlepiej z konfiturą żurawinową. ;)) Smacznego 😀

tartaletki soczewicowe

Zapraszam Cię również po inny świąteczny przepis na wegańskie pierogi z tofu i grzybami oraz do artykułu święta a dieta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.