Przekąski

Prosta focaccia z winogronem, pomidorkami i rozmarynem

Uwielbiam dodatek słodyczy do wytrawnych wypieków, to tak zmienia kompozycję, a od kiedy spróbowałem pieczonego winogrona to już w ogóle jestem zachwycony. W związku z tym postawiłem na coś z kompozycji tradycyjnych z dodatkiem tej słodyczy i tak powstała szybka i prosta focaccia z winogronem, pomidorkami i rozmarynem.

1,5 GODZINYPROSTY208 KCAL6 PORCJI

Focaccia jest to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa która popularna jest na całym świecie. Istnieje mnóstwo różnych kompozycji. W mojej ciasto wyszło bardzo miękkie i puszyste. Focaccia to świetny pomysł na śniadanie, jako przystawka, można ją jeść również w formie kanapki z ulubionymi dodatkami. Ja szamię ją zazwyczaj samą, albo z dodatkiem sosu czosnkowego własnej roboty. 😉

Prosta focaccia z winogronem, pomidorkami i rozmarynem

Wartość odżywcza

Dla wyjaśnienia moją focaccię podzieliłem na 6 kawałków i to sporej wielkości, na jeden przypada 208 kcal:

WĘGLOWODANY: 33,4
TŁUSZCZ: 5,4
BIAŁKO: 5,8

Prosta focaccia z winogronem, pomidorkami i rozmarynem

Składniki

  • mąka, u mnie pełnoziarnista, 250 g
  • woda, 150 ml
  • oliwa
    • 2 łyżki oliwy do ciasta
    • później 3 łyżki do polania gotowego ciasta, łącznie 30 ml
  • pół łyżeczki cukru
  • około łyżeczki soli,
    • pół łyżeczki do ciasta
    • odrobina później do posolenia wierzchu
  • drożdże, 10 g świeżych lub 3 g suszonych
  • pomidorki koktajlowe, 100 g
  • winogrono, 170 g
  • świeży lub suszony rozmaryn

Przygotowanie

Rozpocznij od przygotowania ciasta, w tym celu uaktywnij drożdże poprzez połączenie ich w miseczce wraz z cukrem i letnią wodą, dobrze wymieszaj.

Następnie dodaj mąkę z solą i zagniataj do wyrobienia ciasta, które w kolejnym kroku rozwałkuj na wielkość blaszki lub blachy i wyłóż je na papier do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Później ciasto oblej oliwą i dłońmi rozprowadź ją dobrze po całości delikatnie palcami robiąc wgłębiania w nich.

Na koniec wkładaj wgłąb ciasta przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, winogrono w całości oraz obsyp rozmarynem i solą, a także jeśli lubisz czymś ostrym (świetnie sprawdzają się kawałeczki chili wewnątrz ciasta).

Teraz rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz focaccię przez około 15-20 minut.

Bezsprzecznie prosta focaccia z winogronem, pomidorkami i rozmarynem będzie smakowała wybitnie z dodatkiem domowego sosu czosnkowego.

Smacznego ;))

Niewątpliwie powinna Ci również posmakować wegańska pizza z dynią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.