Przekąski,  Przepisy

Drożdżówki z tofu i bakłażanem

Dzisiaj z braku czasu sięgnąłem po sklepowe ciasto drożdżowe. Czasem takie gotowce świetnie się sprawdzają w przypadku problemów z ogarnięciem się. 😉 Oczywiście jak najbardziej zachęcam do wykonywania ciast samodzielnie, ale żyjemy w zabieganym świecie i każdy stara się ułatwić sobie życie. Wystarczy zwracać tylko uwagę na etykietę i skład i można znaleźć bardzo fajne produkty. Dzisiaj z takie gotowca powstały pyszne drożdżówki z tofu i bakłażanem w kształcie gwiazd.

30 MINUTPROSTY172 KCAL6 PORCJI

Takie wegańskie nadzienie do drożdżówki świetnie smakuje samo, ale równie dobrze można je wykorzystać do posmarowania kanapki. U mnie takie błyskawiczne pasty rozchodzą się w mgnieniu oka. Zrobiłem 6 drożdżówek, a wyobraźcie sobie, że została już tylko jedna a jadłem sam. ;/

Nadzienie powstało z połączenia zmielonego tofu i podpieczonego bakłażana z czosnkiem. W związku z tym pozwoliło to na wydobycie bardzo wyrazistego smaku i podbiło smakowitość przepisu, przy czym pozostaje on absolutnie zdrowy.

drożdżówki z tofu i bakłażanem

Wartość odżywcza

Z uzyskanych składników zrobiłem 6 gwiazd, z czego jedna to zaledwie 172 kcal:

WĘGLOWODANY: 23
TŁUSZCZ: 4,8
BIAŁKO: 9,3

Oczywiście takie drożdżówki z tofu i bakłażanem świetnie będą smakowały z sosem czosnkowym. :))

drożdżówki z tofu i bakłażanem

Składniki

  • gotowe ciasto drożdżowe, 250 g (oczywiście możesz je przygotować sam, będzie jeszcze smaczniejsze)
  • mały bakłażan, 300 g
  • 2 ząbki czosnku
  • tofu naturalne, 250 g
  • 2 łyżki sosu sojowego, 13 ml
  • łyżka oliwy, 10 ml
  • po pół łyżeczki papryki wędzonej i słodkiej
  • opcjonalnie pół łyżeczki kolendry mielonej

Przygotowanie

Rozpocznij od przygotowania bakłażana, w tym celu pokrój go w plastry, obsyp solą i odstaw na chwilę aż puści soki których musisz się pozbyć bo są trujące.

Następnie w blenderze rozdrób na krem tofu wraz z sosem sojowym, bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym lub opłucz.

Później na patelni rozgrzej oliwę i wykładaj na nią bakłażana, dopraw przyprawami i smaż z każdej strony przez chwilę, pod koniec dodaj rozdrobniony czosnek.

Teraz dodaj bakłażana do tofu i zmiel wszystko.

W następnym etapie ciasto drożdżowe pokrój na 6 części, na każdej wyłóż wcześniej przygotowany farsz, zawiń w kulkę.

Taką kulkę ponacinaj na 6 części i zawiń je w rulonik.

Na koniec włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Smacznego ;))

Podobnie do tego przepisu kiedy jadłem jeszcze nabiał przygotowałem wcześniej niskokaloryczną gwiazkę drożdżową z serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *