Danie obiadowe,  Przepisy

Wegańska pizza z dynią

Jesień stoi dynią, a ja mam jeszcze sporo tych dyń do wykorzystania i zamierzam wszystkie zutylizować w brzuszku. Tym sposobem dzisiaj na obiad wjechała wegańska pizza z dynią, a właściwie z dyni zrobiłem sos bazowy do pizzy i pasuje świetnie. Dzisiaj Halloween, więc tym bardziej wypada sięgnąć po dynię.

1,5 GODZINYŁATWY788 KCAL2 PIZZE

Eksperymentuję i właściwie mogę śmiało stwierdzić, że dynia nadaje się prawie do wszystkiego. Zarówno dania wytrawne, jak i te na słodko mi smakują, plus uwzględniając jeszcze jakie to zdrowe warzywo chętnie po nie sięgam.

O właściwościach dyni wspominałem już wcześniej w przepisie na pieczone paluszki z dyni.

Dynia zawdzięcza swój piękny kolor beta-karotenowi. Jest to silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc. Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Dynia to warzywo szczególnie bogate w witaminę A, która reguluje wytwarzanie łoju w skórze i dba o jej młody wygląd. Poza tym dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

wegańska pizza z dynią

Wartość odżywcza

Z użytych składników uzyskamy dwie pizze. Generalnie jedną spokojnie naje się jedna osoba, podczas gdy na małego głoda jedna pizza wystarczy dla 2 osób.

Wartość odżywcza na jedną pizzę to 788 kcal, z czego:

WĘGLOWODANY: 113,8
TŁUSZCZ: 22,2
BIAŁKO: 34

wegańska pizza z dynią

Składniki

Na sos dyniowy do pizzy potrzebujesz:

  • 5 łyżek pure z dyni, 200 g
  • po jednej łyżeczce bazylii i oregano
  • odrobina sosu sojowego, 5 ml
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • garść płatków drożdżowych nieaktywnych
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatki do pizzy:

  • papryka, 100 g
  • cebula, 80 g
  • cukinia, 110 g
  • roślinny kurczak (często w dyskontach, lub w internecie z łatwością znajdziecie takie produkty, zawsze możesz wykorzystać tofu, tempeh lub seitan i zamarynować je w łyżce sosu sojowego z odrobiną syropu z agawy albo z ulubionymi przyprawami), 180 g
  • świeża bazylia
wegańska pizza z dynią

Wartość odżywcza

Najpierw przygotuj ciasto na pizzę według przepisu stąd i odłóż je na godzinę do wyrośnięcia.

Później przygotuj pure z dyni, w tym celu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię przetnij na pół i oczyść z nasion, pokrój w paski i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz dynię przez około 40 minut (sprawdź widelcem czy jest miękka). Pozostaw do wystygnięcia.

Gdy dynia wystygnie wyciągnij miąższ ze skórki i zmiksuj na gładko (jeśli to dynia hokkaido nie wyrzucaj skórki, tylko wykorzystaj w innej potrawie).

Pokrój warzywa, cukinię w krążki, cebulę w piórka a paprykę w paski.

Zrobienie sosu z dyni będzie wymagało od Ciebie tylko połączenia składników i ich wymieszania.

Następnie usmaż warzywa posypane przyprawą do gyrosa na patelni z odrobiną oliwy.

Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieć je w dłoniach, przekrój na pół i każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek.

Teraz każdy placek posmaruj najpierw sosem z dyni, później ułóż podpieczone lub grillowane warzywa a na wierzch wegańskiego kurczaka.

Na zakończenie placki włóż do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na około 10 – 12 minut.

Wegańska pizza z dynią dobrze będzie smakowało polana ulubionymi sosami, smacznego 😉

wegańska pizza z dynią

Wnioskując myślę, że ten przepis zasmakuje nawet niejadkom roślinnym, a jeśli masz ochotę na deser po pizzy wpadnij po przepis na fit drożdżówki z rabarbarem i truskawkami.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.