Podróże

Wegańskie placuszki z ciecierzycy

Śniadanie to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia, zazwyczaj robię je na słodko i pewnie dlatego tak bardzo je lubię. Na słodko nie oznacza od razu, że będzie dużo cukru, słodkości dopełniają u mnie dodatki czyli najczęściej owoce. Dzisiaj postanowiłem zrobić gofry, ale po kolejnej walce z moją gofrownicą wylądowała w koszu. Miała za małą moc niestety, żeby uciągnąć nawet najlepsze ciasto na gofry.

Nie chciałem wyrzucać przygotowanego ciasta i tym sposobem powstały wegańskie placuszki z ciecierzycy. Równie smacznie! 🙂

Pyszne słodkości

Ciasto na te placuszki jest banalnie proste, składa się tylko z kilku składników. Chyba nie znam drugiego takiego świra, który jadłby tyle strączków co ja, jak widać przemycam je nawet w deserach. Tutaj postawiłem na ciecierzycę która znajduje się u mnie zawsze w spiżarce. Rośliny strączkowe o których mówię kojarzone są przede wszystkim jako źródło białka dla wegan, które w połączeniu z innymi składnikami odpowiednio zbilansowanej diety pozwalają stworzyć pełen profil aminokwasowy, czyli inaczej mówiąc – białko pełnowartościowe. 😉

Wegańskie placuszki z ciecierzycy wyszły smaczne, nie rozpadają się i nie są suche. Podałem je z rozpuszczoną kostką wege czekolady oraz owocami leśnymi.

Jeśli nie masz jeszcze dużego doświadczenia ze strączkami a chciałbyś dodać ten zdrowy składnik do swojej diety spróbuj może z takim przepisem. Obiecuję, że się nie zawiedziesz.

wegańskie placuszki z ciecierzycy

Wartość odżywcza

Placuszki są małe, z użytych składników wyszło mi 16 placuszków, podzieliłem je na dwie porcje, po 8 placuszków na głowę.

W porcji mamy 481kcal:
WĘGLOWODANY: 67,5
TŁUSZCZ: 12,8
BIAŁKO: 25,3

Składniki

  • ciecierzyca sucha lub mąka z ciecierzycy, jedna szklanka, 200g
  • jogurt sojowy, półtora szklanki, 300ml
  • pół szklanki wody, 100ml
  • 2 łyżeczki oliwy oraz niewielka ilość na patelnię
  • szczypta soli
  • opcjonalnie słodzik, ja dałem erytrol

Przygotowanie

Jeśli masz mąkę z ciecierzycy pomiń ten krok, jeśli nie przygotuj ją sam. W tym celu zmiel na bardzo drobno ciecierzycę, ma być sypka dokładnie tak samo jak mąka.

Następnie do ciecierzycy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum jedną godzinę. (Możesz przygotować ciasto na noc i przechować w lodówce)

Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i wykładaj na niej po czubatej łyżce ciasta.

Placuszki smaż przez chwilę na każdej ze stron na średnim ogniu.

To wszystko, możesz zajadać. Smacznego 😉

wegańskie placuszki z ciecierzycy

Moja kuchnia stoi placuszkami, zapraszam również po przepis na wegańskie pancakes.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *