Przepisy,  Zupy

Wegański chłodnik

Upały wreszcie dotarły w moje rejony, co prawda podobno tylko na 2 dni, ale zawsze coś. Z tego względu postanowiłem dzisiaj na coś bardzo szybkiego, ale również orzeźwiającego i idealnego na tę letnią porę, czyli wegański chłodnik.

Wegański chłodnik w bogatej wersji

Myślę, że jest to całkiem „bogata” wersja chłodniku, w takim sensie, że pełna bogactwa warzyw. Całość jest roślinna, w przepisie postawiłem na buraki, botwinkę, oraz na ogórka, czyli bardzo klasycznie, dopełnieniem wszystkiego jest jogurt sojowy.

Jak już wspomniałem idealny na letnie dni, bo lekki, orzeźwiający i który nie będzie wymagał od nas dłuższego przebywania w kuchni, całość zajęła mi jakieś 10 minut. 🙂

wegański chłodnik

Wartość odżywcza

Chłodnik w mojej wersji ma zaledwie 36 kcal w 100ml,

WĘGLOWODANY: 3,9
TŁUSZCZ: 0,9
BIAŁKO: 2,1

Talerz zupy, czyli powiedzmy 600ml to nadal tylko 214 kcal.

Składniki

  • pęczek botwinki
  • rzodkiewka, 350g
  • buraki ugotowane, 500g (można kupić gotowe zapaczkowane)
  • duży ogórek, 325g
  • jogurt sojowy naturalny, 500g
  • po jednej łyżeczce soli i erytrolu (może być pół łyżeczki cukru albo innego schodzidła)
  • pieprz do smaku
  • świeże zioła, ja użyłem po pęczku lubczyku, mięty i pietruszki (świetnie sprawdzi się też koperek)
wegański chłodnik

Przygotowanie

Wszystkie warzywa oraz zioła przed zmiksowaniem dokładnie umyj.

Następnie wszystkie składniki wkładamy/przelewamy do blendera albo robota kuchennego i blenderujemy (ja zblenderowałem całość na bardzo gładki krem, taki smakuje mi najbardziej).

Później całość przyprawiamy i to wszystko, w zaledwie moment mamy bardzo sycącą i pyszną świeżą zupę.

wegański chłodnik

Masz więcej czasu na gotowanie, w takim razie zapraszam również po inne przepisy na zupy, w tym np na zupę z białych szparagów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *