
Wegański krem ziemniaczano-porowy
Klasyczny krem ziemniaczano-porowy nie jest wegański, zazwyczaj mamy w nim dodatek masła, mleka, często sera czy śmietany, ale to niezwykle proste żeby przygotować lżejszą, roślinną alternatywę. Dlatego dzisiaj postawiłem na prosty wegański krem ziemniaczano-porowy.
Zdrowy wegański krem ziamniaczano-porowy
Możesz przygotować tak lekki krem na jaki masz tylko ochotę. Balansując między większą ilością składników, a wody uzyskasz konsystencję na jaką najbardziej masz ochotę.
Krem ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, właściwie jest to danie jednogarnkowe, a takie kiedy mamy mało czasu przygotowuje się najlepiej.

Wartość odżywcza
Z użytych składników otrzymacie duży garnek zupy, jedna porcja ma 337 kalorii, przy czym jest bardzo syta:
WĘGLOWODANY: 60,7
TŁUSZCZ: 3,2
BIAŁKO: 8,1

Składniki
- łyżka oliwy, 10 ml oliwy
- 1 cebula, około 100 g
- 4 ząbki czosnku, około 25 g
- 1 kg ziemniaków
- 4 szklanki wywaru warzywnego, około 1100 ml
- kilka liści bazylii
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Całość zupy przygotujesz w jednym garnku.
Najpierw wlej do niego odrobinę oliwy i podsmaż pokrojone na drobno cebulkę i czosnek.
Następnie odetnij zielone liści porów, przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłukaj, pokroić na plasterki i dorzuć do garnka. Podsmażaj jeszcze moment,
Później dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszaj co jakiś czas, całość smażenia zamknij w około 5 minutach.
Wlej bulion i całość gotuj na małym ogniu około 20 minut.
Na koniec włóż świeże zioła i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą i pieprzem.
Ja zupę podałem z grzankami i świeżym tymianiankiem.
Smacznego. 😉
Polecam Ci również inną pyszną i pożywną zupę, mianowicie wegański krem z selera.

