Przekąski

Wegański krem ziemniaczano-porowy

Klasyczny krem ziemniaczano-porowy nie jest wegański, zazwyczaj mamy w nim dodatek masła, mleka, często sera czy śmietany, ale to niezwykle proste żeby przygotować lżejszą, roślinną alternatywę. Dlatego dzisiaj postawiłem na prosty wegański krem ziemniaczano-porowy.

Zdrowy wegański krem ziamniaczano-porowy

Możesz przygotować tak lekki krem na jaki masz tylko ochotę. Balansując między większą ilością składników, a wody uzyskasz konsystencję na jaką najbardziej masz ochotę.

Krem ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, właściwie jest to danie jednogarnkowe, a takie kiedy mamy mało czasu przygotowuje się najlepiej.

wegański krem ziemniaczano-porowy

Wartość odżywcza

Z użytych składników otrzymacie duży garnek zupy, jedna porcja ma 337 kalorii, przy czym jest bardzo syta:
WĘGLOWODANY: 60,7
TŁUSZCZ: 3,2
BIAŁKO: 8,1

wegański krem ziemnaiczano-porowy

Składniki

  • łyżka oliwy, 10 ml oliwy
  • 1 cebula, około 100 g
  • 4 ząbki czosnku, około 25 g
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 szklanki wywaru warzywnego, około 1100 ml
  • kilka liści bazylii
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Całość zupy przygotujesz w jednym garnku.

Najpierw wlej do niego odrobinę oliwy i podsmaż pokrojone na drobno cebulkę i czosnek.

Następnie odetnij zielone liści porów, przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłukaj, pokroić na plasterki i dorzuć do garnka. Podsmażaj jeszcze moment,

Później dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszaj co jakiś czas, całość smażenia zamknij w około 5 minutach.

Wlej bulion i całość gotuj na małym ogniu około 20 minut.

Na koniec włóż świeże zioła i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą i pieprzem.

Ja zupę podałem z grzankami i świeżym tymianiankiem.

Smacznego. 😉

Polecam Ci również inną pyszną i pożywną zupę, mianowicie wegański krem z selera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.