Słodkie

Wegańskie tosty francuskie

Wcześniej nie wyobrażałem sobie niektórych przepisów bez jajek czy mleka. Oczywiście teraz to wszystko przychodzi z taką łatwością, a ja coraz bardziej przekonuję się do diety wegańskiej, wegańskie tosty francuskie to udowadniają.

Wegańskie tosty francuskie z owocami

Śniadanie na ciepło, z zaległego chlebka, żeby się nie zmarnował. Całość przygotowania zamyka się w góra 20 minutach. Tosty są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach. Z pewnością w przepisie sprawdzi się dowolne mleko roślinne. Ja najbardziej lubię sojowe i to właśnie to mleko wykorzystałem.

Wegańskie tosty francuskie podałem ze świeżymi owocami których w tym sezonie nie może zabraknąć na talerzu. Przede wszystkim zastępnikiem jajka w tym przepisie jest siemię lniane bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe.

Wartość odżywcza

Z wykorzystanych składników otrzymasz 2 porcje, jedna porcja to 515 kalorii, przy czym:
WĘGLOWODANY: 92,2
TŁUSZCZ: 8,6
BIAŁKO: 19,3

Składniki

  • 8 kromek chleba, u mnie wyszło 320 g
  • szklanka mleka sojowego lub innego, 300 ml
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego , 10 g
  • 2 łyżeczki erytrolu lub inny słodzik, 10 g
  • szczypta cynamonu i soli

Dodatki

  • dowolność wskazana, ja użyłem świeżych owoców, syropu klonowego i dżemu wiśniowego

Przygotowanie

Najpierw zmiel siemię lniane.

Następnie dodaj je do mleka, dosyp erytrolu, cynamonu i szczyptę soli.

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Patelnie skrop oliwą.

Po odczekaniu chwili w przygotowanym wcześniej rozczynie zamocz kromki chleba i kładź bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.

Smaż na średnim ogniu (około 5 minut na każdą stronę). Tosty w między czasie przewróć na drugą stronę. Powinny przybrać złotego koloru.

Na koniec dodaj ulubione dodatki i ciesz się przepysznym śniadaniem.

Smacznego 😉

wegańskie tosty francuskie

Innym fajnym pomysłem na śniadanie może być dla Ciebie wegański malinowy budyń owsiany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.