
Wegańskie tosty francuskie
Wcześniej nie wyobrażałem sobie niektórych przepisów bez jajek czy mleka. Oczywiście teraz to wszystko przychodzi z taką łatwością, a ja coraz bardziej przekonuję się do diety wegańskiej, wegańskie tosty francuskie to udowadniają.
Wegańskie tosty francuskie z owocami
Śniadanie na ciepło, z zaległego chlebka, żeby się nie zmarnował. Całość przygotowania zamyka się w góra 20 minutach. Tosty są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach. Z pewnością w przepisie sprawdzi się dowolne mleko roślinne. Ja najbardziej lubię sojowe i to właśnie to mleko wykorzystałem.
Wegańskie tosty francuskie podałem ze świeżymi owocami których w tym sezonie nie może zabraknąć na talerzu. Przede wszystkim zastępnikiem jajka w tym przepisie jest siemię lniane bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe.
Wartość odżywcza
Z wykorzystanych składników otrzymasz 2 porcje, jedna porcja to 515 kalorii, przy czym:
WĘGLOWODANY: 92,2
TŁUSZCZ: 8,6
BIAŁKO: 19,3

Składniki
- 8 kromek chleba, u mnie wyszło 320 g
- szklanka mleka sojowego lub innego, 300 ml
- 2 łyżeczki siemienia lnianego , 10 g
- 2 łyżeczki erytrolu lub inny słodzik, 10 g
- szczypta cynamonu i soli
Dodatki
- dowolność wskazana, ja użyłem świeżych owoców, syropu klonowego i dżemu wiśniowego
Przygotowanie
Najpierw zmiel siemię lniane.
Następnie dodaj je do mleka, dosyp erytrolu, cynamonu i szczyptę soli.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Patelnie skrop oliwą.
Po odczekaniu chwili w przygotowanym wcześniej rozczynie zamocz kromki chleba i kładź bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.
Smaż na średnim ogniu (około 5 minut na każdą stronę). Tosty w między czasie przewróć na drugą stronę. Powinny przybrać złotego koloru.
Na koniec dodaj ulubione dodatki i ciesz się przepysznym śniadaniem.
Smacznego 😉

Innym fajnym pomysłem na śniadanie może być dla Ciebie wegański malinowy budyń owsiany

