
Kulebiak z soczewicą i kiszoną kapustą
Dla wyjaśnienia Kulebiak to potrawa wywodząca z kuchni rosyjskiej, ale która ma swoje miejsce w kuchni polskiej. Dlatego został wpisany we wrześniu 2009 na listę polskich produktów tradycyjnych. Przede wszystkim w Polsce przyrządzany z kapustą kiszoną i grzybami.
Wegański kulebiak z soczewicą i kiszoną kapustą
W mojej interpretacji tego dania znalazło się miejsce na soczewicę czerwoną, która jest zdrowym i wartościowym źródłem białka. Dzięki temu kulebiak wydał mi się bardziej atrakcyjny, w smaku również super. To jest moim zdaniem bardzo trafne zbilansowanie kwaśności kapusty ze słodyczą soczewicy. Z pewnością wegański kulebiak z soczewicą i kiszoną kapustą znajdzie się jeszcze nie raz na naszym stole.

Wartość odżywcza
Kulebiak z soczewicą i kiszoną kapustą w porcji ma około 120 kcal, z czego:
WĘGLOWODANY: 19,2
TŁUSZCZ: 1,9
BIAŁKO: 5,1

Składniki
Ciasto drożdzowe:
- Mleko sojowe – 200ml
- Mąka – 400g (ja użyłem orkiszowej pełnoziarnistej)
- Świeże drożdże – 40g
- pół łyżeczki cukru
- oliwa – 30ml
Farsz:
- Cebula – 100g
- Soczewica- 200g
- Kapusta Kiszona – 200g
- pół łyżeczki majeranku
- spora ilość pietruszki świeżej
- sól i pieprz do smaku
- bulion warzywny lub kostka rosołowa
Przygotowanie
Najpierw przygotuj ciasto drożdżowe.
W tym celu do letniego mleka sojowego dodaj drożdże i pół łyżeczki cukru. Dobrze wymieszaj i zaczyn zostaw na 2 minuty do napęcznienia.
Później dodaj do niego mąkę i wyrób ciasto. Odłóż do miseczki i zostaw na godzinę w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Następnie zagotuj bulion warzywny i dorzuć do niego soczewicą. Gotuj do miękkości. Odcedź.
Na patelni na na małej ilości oliwy zeszklij pokrojoną na drobno cebulkę. Dodaj kapustę i wcześniej ugotowaną soczewicę. Dopraw do smaku i smaż jeszcze chwilę.
Ciasto wyłóż na blat i chwilę wyrabiaj, następnie podziel na 2 części. Rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta na prostokąt, wyłóż połowę nadzienia zachowując kawałek wolnego brzegu.
Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku i zlep brzegi, połóż na papierze do pieczenia. Wierzch posmaruj mlekiem sojowym, posyp czarnuszką. Powtórz z drugim kawałkiem ciasta.
Obydwa kulebiaki na papierze połóż łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstaw na 20 minut do podrośnięcia.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Ja do przygotowania kulebiaka posłużyłem się tym przepisem. Może i Tobie pomoże jeśli nie będziesz wiedział jak go dokładnie zwinąć.
Smacznego! :))
Kończąc zapraszam również na inne drożdżowe przepisy, np fit drożdżówki z rabarbarem i truskawkami.

