Zupy

Wegański krem z selera

Bez wątpienia nie należę do fanów zup. Zazwyczaj wolę treściwe dania bo zupami jakoś ciężko mi się najadać. Z tego względu pojawiają się one u nas na stole „od święta”. Mam oczywiście swoje ulubione do których czasem wracam, ale trudno mi się zabrać do nowych przepisów. W związku z tym dzisiaj przełamałem ten schemat i zrobiłem coś nowego.

Wegański krem z selera z dodatkiem kokosa i grillowanego tempehu

Z pewnością zupa należy do bardzo prostych. Jako, że jest to krem to nie trzeba się nawet skupiać na krojeniu warzyw, każde może mieć delikatnie inny kształt bo później przecież to wszystko zostanie zmielone.

Niewątpliwie wegański krem z selera jest delikatny. Oczywiście kokos fajnie podbija smak a dodatek grillowanego tempehu przełamuje tę lekkość wędzonym i mocnym aromatem. Dla mnie bomba!

wegański krem z selera

Wartość odżywcza

Wyszedł mi sporawy garnek. Myślę, że uzyskam z tego około 8 talerzy zupy. Jedna porcja ma 140 kcal:
WĘGLOWODANY: 17,9
TŁUSZCZ: 6,3
BIAŁKO: 7,4

Składniki

Marynata do tempehu:

  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • pół łyżeczki chili
  • tempeh – 200g

Na zupę:

  • duży seler – około 1kg
  • 2 marchewki – 150g
  • 2 cebule – 120g
  • ząbek czosnku
  • por – 150g
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • mleczko kokosowe – 400ml (ja użyłem w wersji light)
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka kuminu
wegański krem z selera

Przygotowanie

Najpierw przygotuj tempeh. W tym celu wymieszaj składniki na marynatę i posmaruj nią pokrojony na cienkie plastry tempeh. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 min.

Pokrój czosnek i cebulę w kostkę i podsmaż na oliwie aż czosnek przybierze złoty kolor.

Pokrój pozostałe warzywa i dodaj do smażonej cebulki. Smaż kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając całość.

Później w dużym garnku zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego wcześniej podsmażone warzywa.

Całość gotuj 15 minut.

Następnie dodaj mleczko kokosowe wraz z przyprawami.

Wszystko zblenduj na gładki krem.

Zupę podawaj z tempehem i ulubionym pieczywem. Smacznego 🙂

wegański krem z selera

W sumie do tej pory selera użyłem tylko w przepisie na ostrą potrawkę z brukselki.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.