Słodkie

Fit drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Istotnie kiedy zima zaczyna odchodzić w zapomnienie a niskie temperatury zastępuje wiosenne ciepło przychodzi sezon na takie rośliny jak rabarbar.

Stąd pomysł na pyszny dodatek do kawy w postaci fit drożdżówki z rabarbarem i truskawkami.

Schowane pod kruszonką fit drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Fit drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Bez wątpienia nie należę do ogromnych fanów tego warzywa, ale w małych ilościach jego smak bardzo mi odpowiada, dodany w niektórych przepisach absolutnie podkreśla smak, dodaje kwaskowatości i orzeźwienia.

Tak jest też tutaj. Dlatego fit drożdżówki z rabarbarem i truskawkami smakują obłędnie. Jeśli lubisz drożdżówki i szukasz przepisy na trochę mniej kaloryczną wersję zapraszam po przepis.

Wartość odżywcza

Ciasto drożdżowe podzieliłem na 16 części. Tym sposobem otrzymałem 16 drożdżówek całkiem sporych rozmiarów. Na jedną drożdżówkę mamy 181 kcal:
WĘGLOWODANY: 29,9
TŁUSZCZ: 4,6
BIAŁKO: 5

Fit drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

W związku z tym, że zdjęcia wyszły mi moim zdaniem bardzo ładne jest ich w tym poście całkiem sporo. 🙂

Składniki

Ciasto drożdzowe:

  • 200 ml letniego mleka (użyłem 0,5%)
  • 1 kostka świeżych drożdży (42 g) lub suche drożdże (7g)
  • 150 g erytrolu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jajka (wielkość M)
  • 100 g miękkiej margaryny (ja użyłem odchudzoną wersję -50%)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • garść rabarbaru i truskawek

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g erytrolu
  • 60 g schłodzonej margaryny (ta sama odchudzona wersja)

Przygotowanie

Do ciepłego mleka dodaj drożdże i dwa opakowania cukru waniliowego. Dobrze wymieszaj. Przykryj ściereczką i odłóż na 10 minut, aby napęczniały. Następnie dodaj mąkę oraz dwa jajka i erytrol.

Dodaj roztopioną margarynę. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odłóż do podwojenia objętości. U mnie wyrastanie trwało jakąś godzinę.

W tym czasie umyj rabarbar oraz truskawki i pokrój je na małe kawałki.

Przygotuj kruszonkę – połącz palcami wszystkie składniki, aż powstanie piaskowa masa. Schowaj do lodówki.

Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na posypany mąką blat. Podziel na 16 części i uformuj z nich okrągłe kuleczki. W każdej kuleczce zrób szklanką wgłębienie.

Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym białkiem połączonym z odrobiną mleka.

Do środka każdej bułeczki włóż kawałki rabarbaru i truskawek. Następnie przykryj kruszonką.

Kończąc przykryj bułeczki ściereczką i zostaw na jeszcze pół godziny do kolejnego wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz około 20 minut – na złoty kolor.

Na koniec erytrol zmiel na puder w blenderze kielichowym i posyp nim wyjęte z piekarnika droźdżówki.

Bez wątpienia najlepsze drożdżóweczki to te świeżo wyjęte z piekarnika, jeszcze ciepłe. Wydaje się, że fit drożdżówki z rabarbarem i truskawkami ze szklanką mleka to jest niebo. ;))

Masz mniej czasu a ochota na słodkie ogromna? Spróbuj błyskawicznych wysokobiałkowych placuszków ze Skyru. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.