Przekąski

Bułeczki z ciecierzycą i serkiem topionym

Została mi jeszcze jedna paczka świeżych drożdży z krótką datą przydatności, więc postanowiłem ją wykorzystać bo ponoć to ostatnio towar deficytowy. W każdym razie suche sprawdzą się równie dobrze. Jeśli lubisz pieczywo własnej roboty tak jak ja to jestem przekonany, że ten przepis Ci posmakuje. Nie jest to nic trudnego, gwarantuję. 🙂

Bułeczki podałem z własnej roboty sosem czosnkowo-rozmarynowym na bazie jogurtu naturalnego i majonezu wegańskiego którego jestem fanem bo udało mi się znaleźć taki z dobrym składem i w dodatku który jest sporo lżejszy niż ten klasyczny.

Do przepisu użyłem oczywiście pełnoziarnistej mąki pszennej z domieszką mąki orkiszowej, ale tutaj masz dowolność. Serek topiony to też oczywiście znaleziony w formie odtłuszczonej. 😉

Wartość odżywcza

Z użytych składników wyszły mi 23 bułeczki, myślę, że idealnej wielkości. Na jedną taką bułeczkę mamy tylko 110 kalorii.
WĘGLOWODANY: 17,9
TŁUSZCZ: 2
BIAŁKO: 4

Składniki

Na ciasto:

  • 500g mąki
  • 250ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy – 15ml
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka świeżych drożdży (42 g)
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Na farsz

  • 100 g wcześniej ugotowanej ciecierzycy albo jedna puszka
  • łyżka oliwy – 10 ml
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • przyprawa garam masala, może być dowolna
  • 8 trójkątnych serków topionych
  • 1 jajko (wielkość M) do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

250 ml letniej wody wlej do pojemnika, dodaj cukier, wkrusz drożdże i dobrze wymieszaj aż drożdze się całkowicie rozpuszczą.

Dodaj mąkę, 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżeczki soli. Wszystkie składniki zagniataj na ciasto. Pozosta na 1 godzinę przykryte czystą ściereczką.

Oliwę podgrzej na patelni i na silnym ogniu podsmaż na niej ciecierzycę wraz z przecierem pomidorowym i przyprawą. Patelnię zdejmij z ognia i krótko schłódź, po czym rozdrobnij blenderem.

Ciasto po tym jak odstało godzinę ponownie krótko zagnieć na stolnicy posypanej mąką, rozwałkuj je na kwadrat, następnie pokrój na 23 częsci. Możesz oczywiście zrobić większe bułeczki i pokroić ciasto odpowiednio na mniej części

Na środku każdego kwadratu połóż kupkę farszu i 1/3 trójkącika serka topionego.. Cztery rogi kwadratu zbierz na środku ponad nadzieniem, zamknij i uformuj okrągłą bułeczkę.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki miejscem zlepienia do dołu, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

Nakryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 200°C (z termoobiegiem).Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 25 minut na złotobrązowy kolor.
Wyjmij, lekko ostudź i podawaj jeszcze ciepłe najlepiej z jakimś sosem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.