Ciasta

Niskokaloryczna gwiazda drożdżowa z serem

Jeśli lubisz drożdżówki z serem to to ciasto na pewno przypadnie Ci do gustu. Ostatnio natrafiałem w internecie na pełno przepisów na świąteczną gwiazdę z makiem. Stwierdziłem, że z serem pewnie będzie równie dobra. Może wygląda już trochę mniej efektownie, ale myślę, że nadal pięknie. 🙂 Przy czym nie jest to skomplikowana robota. Ja do jej zrobienia sugerowałem się filmikiem.

Przepis zrobiłem możliwie najbardziej zdrowy i odchudzony na ile pozwolił mi to pierwowzór. Nie użyłem do ciasta drożdżowego, ani do masy serowej grama cukru. Do osłodzenia wykorzystałem erytrol.

Erytrol

Spośród wszystkich słodzików erytrolu używam najczęściej. Myślę, że to najzdrowszy ze wszystkich dostępnych nam słodzików. Jego indeks glikemiczny wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Co jednak najważniejsze, nie zawiera kalorii, przy czym jest bardzo słodki. Ma on słodycz równą około 70 proc. słodyczy cukru, co oznacza, że dla uzyskania słodkości powodowanej przez 5 g cukru trzeba spożyć około 6,5-7 g erytrolu. Dodatkowo ja bardzo lubię jego efekt uboczny w postaci wywoływania takiego miętowego rześkiego posmaku na ustach. Przy wypiekach ten posmak jest już zupełnie niewyczuwalny.

Wartość odżywcza

Z przepisu wyszło mi 1,3kg ciasta, na 100g mamy:
KALORIE: 240
WĘGLOWODANY: 29,9
TŁUSZCZ: 8,1
BIAŁKO: 11,1

Składniki

Masa serowa:

  • twarożek, np bieluch lekki, albo serek homogenizowany odchudzony, ja użyłem serka Quark
  • 2 żółtka
  • 50g erytrolu

Ciasto drożdzowe:

  • 220 g mleka
  • 150 g erytrolu
  • 42 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • żółtko do posmarowania

Przygotowanie

Masa serowa:
Łączymy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto drożdzowe:
Do naczynia wlać lekko ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże W tym czasie rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek, odstawić.

Dodać żółtka, mąkę, masło, wyrobić z niego kulę.

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kulę, podzielić na 4 równe części, następnie każdą z nich rozwałkować na kształt koła (ok. 30 cm). Pierwszy kawałek ciasta przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, rozsmarować na nim ⅓ masy serowej, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego brzegu. Ułożyć kolejną, rozwałkowaną porcję ciasta, posmarować połową masy serowej. Przykryć 3 blatem ciasta, posmarować pozostałą częścią masy, na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta, delikatnie docisnąć.

Na środku ciasta zaznaczyć szklanką okrąg. Za pomocą bardzo ostrego noża zaczynając od miejsca zaznaczonego okręgu, podzielić ciasto na 16 częsci. Następnie chwytać równocześnie za 2 kawałki ciasta i zawinąć je dwukrotnie w kierunku do środka (jeden kawałek skręcić dwukrotnie w prawo, a drugi dwukrotnie w lewo). Wewnętrzne rogi skleić, a zewnętrzne naciągnąć, tworząc ramiona gwiazdy. Czynności powtórzyć dla pozostałych kawałków, posmarować jednym żółtkiem, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Wstawić do piekarnika na około 40-45min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *